In de eerste negen maanden van dit jaar is de Nederlandse bevolking met 191.000 inwoners gegroeid. Dat is ruim twee keer zo hard als in dezelfde periode vorig jaar. De toename komt volgens statistiekbureau CBS vooral door immigratie. Er werden namelijk minder baby’s geboren dan in dezelfde periode in 2021 en er overleden relatief veel mensen.

Zo’n 318.000 mensen uit het buitenland vonden een nieuw thuis in Nederland. Een derde van hen kwam uit Oekraïne. Dat gebeurde vooral in de eerste maanden na de inval van Rusland in februari van dit jaar. De meesten van hen vestigden zich in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere.

Ook schreven meer mensen uit onder meer India, Turkije, Syrië en Afghanistan zich in bij een Nederlandse gemeente. Niet alle immigranten die naar Nederland komen blijven hier. Een deel gaat weer terug of vertrekt naar een ander land.

Vooral in het derde kwartaal trok de emigratie vanuit Nederland naar het buitenland weer aan. Dat kwam deels door vluchtelingen uit Oekraïne die Nederland weer hebben verlaten.