migrant, migrant workers, human trafficking
Photo by lamuk_lamuk on Pixabay

Zesentwintig jaar nadat Fluitsma & Van Tijn een hit hadden met 15 miljoen mensen nadert de Nederlandse bevolking de 18 miljoen. De 17,8 miljoenste Nederlander werd deze week geteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de eerste 9 maanden van 2022 vestigden zich 318 duizend mensen in Nederland, 129 duizend emigreerden er. Hiermee kwam het migratiesaldo op 188,5 duizend. Zonder migratie zou de Nederlandse bevolking nauwelijks gegroeid zijn; er werden van januari tot september 2,5 duizend meer kinderen geboren dan er mensen overleden.

Van de immigranten kwam bijna eenderde uit Oekraïne, op de vlucht voor de oorlog. Daarnaast kwam, zoals de afgelopen jaren altijd het geval was, het merendeel van de migranten uit Europa. Vorig jaar kwamen de meeste immigranten uit Polen, ruim 25 duizend, gevolgd door Syrië, Roemenië, Duitsland en Turkije. Als naar het migratiesaldo wordt gekeken, dan staat Syrië bovenaan met ‘netto’ 11 duizend migranten. Elk jaar vertrekken veel Polen, Roemenen, Duitsers en Turken ook weer uit Nederland.

Van de EU-inwoners die naar Nederland komen vertrekt bijna driekwart binnen 10 jaar, bij migranten van buiten de EU is dat ruim de helft.