Dit artikel is deels een verslag van een van de gesprekken in het opiniërende voetbalpraatprogramma Studio Voetbal. Onderaan dit artikel zijn video’s terug te vinden van andere gesprekken.

Presentator Gert van ‘t Hof nam met Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay, Karim El Ahmadi en NOS-commentator Jeroen Grueter de voetbalweek door. Kijk de hele uitzending hier terug.

Met de OneLove-aanvoerdersband om de arm van alle aanvoerders in het betaalde voetbal hoopte de KNVB een krachtig signaal af te geven.

Een signaal van eensgezindheid over verbinding, ongeacht afkomst, kleur, genderidentiteit of seksuele geaardheid, een statement tegen alle vormen van discriminatie. Afgelopen voetbalweekend ging in het kader van coming-outdag vooral over homo-acceptatie.

Beladen discussie

Niet alle aanvoerders stonden achter het dragen van een regenboogband. Feyenoorder Orkun Kökcü weigerde de band te dragen en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi droeg een alternatieve versie. “Heel jammer”, zei Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal. “Een gemiste kans.”

Ibrahim Afellay was het niet met Van Hooijdonk eens. “We hebben het altijd over begrip. Kökcü geeft duidelijk aan dat hij alle begrip heeft. Het feit dat je ergens niet voor staat, betekent niet dat je geen respect hebt. Laten we ook begrip opbrengen voor zijn standpunt.”

Van Hooijdonk: “Ik heb respect voor zijn keuze, maar begrijp het niet.”