crane, buildings, construction
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

Huizenmarkt De wooncrisis verleidt tot snelle oplossingen. De hoofdeconomen van Rabobank, ING en ABN Amro schetsen samen met twee hoogleraren beleid voor de lange termijn. Belastingen, hypotheken, huren en nieuwbouw moeten op de schop.

De Nederlandse huizenmarkt is slecht toegankelijk, creëert vermogensongelijkheid en is grillig. Dit schaadt onze economie. Bovendien kost het huidige woningmarktbeleid veel geld. Wij stellen daarom een grondige renovatie van het woonbeleid voor, waarin belastingen, nieuwbouw, hypotheken en de huursector worden herzien.

  • OPINIESTUK
  • Ester Barendregt is hoofdeconoom van Rabobank.
  • Marieke Blom is hoofdeconoom van ING.
  • Arnoud Boot is hoogleraar Corporate Finance and Financial Markets (Universiteit van Amsterdam).
  • Sandra Phlippen is hoofdeconoom van ABN Amro.
  • Dirk Schoenmaker is hoogleraar Banking and Finance (Erasmus Universiteit Rotterdam).

De urgentie van de wooncrisis verleidt de politiek behalve tot nuttige overheidsregie ook tot snelle oplossingen. Maar die zijn slechts nieuw pleisterwerk op de gescheurde muren die onze woningmarkt kenmerken. Nieuw beleid zou blijvend tot betere toegankelijkheid, meer gelijkheid en minder grillige prijzen moeten leiden. Dat is geen gemakkelijke weg en zal tijd kosten. Veel maatregelen liggen politiek gevoelig.

Onze renovatie bestaat uit vier pijlers en alleen in samenhang leiden ze tot het gewenste resultaat. Met ons voorstel willen we politiek en belanghebbenden inspireren om met een langetermijnblik aan het woonbeleid te werken, zodat toekomstige generaties minder stress hebben door dalende prijzen, toegang hebben tot wonen, meer geld overhouden voor andere dingen en hun werk meer zien lonen.