Alleen al in de vier grote steden zijn er naar schatting 26.000 huishoudens die tot op heden geen beroep doen op de energietoeslag van 1300 euro, terwijl zij daar vanwege hun lage inkomen wel recht op hebben.

Op vragen van de NOS geven de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht daar verschillende verklaringen voor. Rotterdam ziet “met name ouderen” die geen gebruikmaken van de energietoeslag.

Amsterdam en Utrecht wijzen op het feit dat de energietoeslag ook kan worden aangevraagd door sommige werkenden met een klein salaris, die niet beseffen dat zij eveneens recht hebben op een compensatie voor de explosief gestegen gas- en lichtrekening.

‘Promoteam’ in de wijk

Om hier iets aan te veranderen voert Utrecht deze maand een “stadsbrede communicatiecampagne” om rechthebbenden op de regeling te wijzen en te zorgen dat ze die ook daadwerkelijk aanvragen, vertelt een woordvoerder. Rotterdam gaat de wijken in met een ‘promoteam’ dat ouderen wijst op het bestaan van de energietoeslag en meteen helpt met aanvragen.