Regenboogband De weigering van Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü om een regenboogband te dragen, roept de vraag op: wat kan en mag je van een captain verwachten?

Een week na de mislukte grap van de Spaanse oud-topkeeper Iker Casillas – hij kwam op Twitter zogenaamd uit de kast – ging het afgelopen weekend in het professionele voetbal opnieuw over homoacceptatie, en opnieuw in negatieve zin.

Ditmaal was de aanleiding de weigering van Orkun Kokcü, aanvoerder van Feyenoord, om een regenboogband te dragen in het teken van de nationale coming-outdag van vorige week dinsdag, vanwege „religieuze overwegingen” – Kokcü is moslim. Zijn club besloot daarop de band om de arm van reserve-captain Gernot Trauner te doen.

Feyenoord-coach Arne Slot toonde begrip voor zijn middenvelder, en zei hem komende week weer als eerste het veld op te sturen. „Orkun wil niet het uithangbord van deze actie zijn”, zei Slot tegen de NOS.

De woorden van Slot roepen de vraag op wat je precies van een aanvoerder kan en mag verwachten. Van een captain wordt tegenwoordig veel meer gevraagd dan alleen vooropgaan in de strijd op de grasmat. Is dat terecht en haalbaar? Elke voetbalclub zet zich maatschappelijk in, in hoeverre moeten aanvoerders daarin een rol spelen?

Evgeniy Levchenko Oud-voetballer en voorzitter van spelersvakbond VVCS

„Een geschikte aanvoerder is in mijn ogen een leider op alle vlakken, dus niet alleen iemand die de lijnen uitzet op het veld. Het is ook een breed georiënteerd mens, maatschappelijk bewogen. Iemand met een hoog IQ én EQ.

„Ik vind het te ver gaan om te zeggen dat Kökcü ongeschikt is als aanvoerder omdat hij niet aan dat plaatje voldoet – ik respecteer zijn besluit. Maar ik vind het wel heel teleurstellend dát hij weigerde. De boodschap van ‘One Love’ is dat iedereen erbij hoort, ongeacht ras, kleur, seksuele geaardheid of hoe dik of dun je bent. Zelfs als je moeite hebt met een van die partijen, is het een contradictie als je zegt dat je respect hebt terwijl je de band niet wil dragen. Kökcü realiseert zich niet dat hij zijn religie, die ook onder One Love valt, ook in een hoek duwt. […]

Merel van Dongen Speelster van Atlético Madrid en het Nederlands elftal

„We leven in een vrije wereld waarin iedereen mag denken en zeggen wat hij wil. Toch ben ik nieuwsgierig. Ik heb zoveel vragen over wáárom Kökcü de One Love-band niet wil dragen. Met deze speciale band wil de KNVB uitdragen dat voetbal voor iedereen is. Het is een allesomvattende boodschap. Mijn vraag aan hem: welk deel van die boodschap past niet bij zijn overtuigingen? Waarom strookt zijn geloofsovertuiging niet met de boodschap dat voetbal voor iedereen is? Wat mij betreft gaat geloof over liefde en acceptatie. Hij zegt deze beslissingen vanwege geloofsovertuigingen te nemen, en daarmee is de kous af. Dat moet iedereen dan maar begrijpen. Maar ik begrijp het niet. […]

Houssin Bezzai Programmamanager racisme en discriminatie bij voetbalbond KNVB

„Je mag veel van aanvoerders verwachten. Ze zijn het boegbeeld van het team, een aanspreekpunt, een leider. Maar je kan aanvoerders niet verplichten een standpunt uit te dragen waar zij niet achter staan, vanwege hun geloofsovertuiging, normen of waarden.

„Veel voetballers denken dat de One Love-band staat voor de acceptatie van homo’s, maar het draait om álle groepen die zich buitengesloten voelen. De kleuren van de band symboliseren ras en afkomst (rood/zwart/groen) en alle gender identiteiten en seksuele geaardheden (roze/geel/blauw).

„Kökcü wil die band niet dragen vanwege zijn geloofsovertuiging, al zegt hij er ook bij dat hij respect heeft voor de lhbti-community. Voor sommigen is dat moeilijk te rijmen, dat begrijp ik, maar wij moeten zijn keuze respecteren. […]

Paul van Dorst Voorzitter van Roze Kameraden, de lhbti-supportersgroep van Feyenoord

„Een aanvoerder is niet alleen de leider van een elftal, maar hij vertegenwoordigt ook de club. Ik vind het heel jammer dat Kökçü dat nu niet kon doen. Wat mij betreft is het een goede keuze geweest om hem de aanvoerdersband af te nemen. Of één keer voldoende is, vind ik een moeilijke vraag. Dan wil ik eigenlijk nog meer weten van de achtergrond van dit besluit. En wat ik wil voorkomen is dat dit Kökçü versus de Roze Kameraden wordt.  […]

Mohammed Allach Technisch directeur van RKC en voormalig profvoetballer

„Als aanvoerder ben je het verlengstuk van de trainer, voetbaltechnisch gezien. Er wordt in eerste instantie sportief leiderschap van je verwacht op het veld en voor en na wedstrijden. Maar je bent natuurlijk ook deels verantwoordelijk voor wat een club wil uitdragen. Waar een club voor staat. Deze dingen worden je niet opgelegd. Je wordt gevráágd voor die rol, het is eervol. […]

„Ik ben al achttien jaar technisch directeur en daarvoor was ik betaald voetballer. Ik weet wat er in de kleedkamer besproken wordt. Alles: van religie tot afkomst en kleur. Maar homoseksualiteit is nog altijd een taboe. Spelers zijn bang dat openheid over hun geaardheid hun carrière schaadt. Dat zij het mikpunt worden van grapjes. Dat is erg, want dat betekent dat de KNVB en betaaldvoetbalorganisaties hun niet de veiligheid kunnen bieden om zichzelf te zijn. Het wordt tijd dat op dat vlak flinke stappen worden gezet.”