Oliebollen” by roolrool is licensed under CC BY 2.0

Volgend weekend ruik je ze weer op elke hoek van de straat: oliebollen! Vanaf 15 oktober mogen ook de oliebollenkramen in Rotterdam open en dus wordt de frituurpan opgewarmd, de kraam ingericht en het beslag bereid. Dat oliebollen een luxe zijn, wordt dit jaar extra duidelijk. Een bol is tot wel 20 procent duurder, blijkt uit een rondgang door de regio. “Ook wij zitten in de wurggreep”, zegt oliebollenkampioen Richard Visser.

Voor veel oliebollenbakkers is het dit jaar een extra uitdaging om voor een redelijke prijs een lekkere oliebol aan te bieden. “Het begint al bij de energie die je nodig hebt”, vertelt Visser, die zestien keer werd bekroond tot de beste oliebollenkraam van Nederland. “Wij gebruiken stroom en aardgas. Dat is allebei niet bepaald goedkoop.”

[…]

Ook Visser denkt dat het goedkomt. “In Maassluis hebben we al een maand gestaan. Misschien kopen mensen wat minder oliebollen, maar over het algemeen is het zelfs drukker dan normaal.” Zijn oliebollen zijn dit jaar misschien nog wel lekkerder dan voorheen, durft hij voorzichtig te zeggen. “We hebben een fantastische zomer gehad, dus het meel is optimaal. Ik heb al heel mooie rozijntjes ingekocht en ik ben op jacht geweest naar goede appels.”

Hij hoopt een fantastisch seizoen tegemoet te gaan, weliswaar met wat hogere prijzen. “Beter duur dan niet te koop, zei mijn tante altijd.”

LEES MEER OP RIJNMOND