dystopian housing project | container” by Savvas Karmaniolas is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Experts verwachten dat een deel van de Oekraïners die naar Nederland is gevlucht, hier voor langere tijd of permanent wil blijven. Instituut Clingendael vindt dat de overheid meer moet kijken naar de langere termijn, bijvoorbeeld bij huisvesting van deze mensen. Lansingerland doet dat al: daar worden 132 flexwoningen gebouwd voor Oekraïners en spoedzoekers uit de eigen gemeente.

De flexwoningen komen aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Er kunnen 150 Oekraïeners en 80 inwoners uit Lansingerland wonen die met spoed een huis nodig hebben. Flexwoningen zijn woningen die al in een fabriek worden gebouwd. Hierdoor kunnen de units snel op locatie geplaatst worden; er komt geen heipaal aan te pas. Ook kunnen de huizen na verloop van tijd worden gedemonteerd en op een andere plek worden opgebouwd.

Het idee achter de woningen is dat bewoning van relatief korte duur is; zo’n drie tot vijf jaar. Bewoners krijgen te maken met tijdelijke huurcontracten. Het betreft dus woonruimtes waar vluchtelingen en zogeheten spoedzoekers rust kunnen vinden, om van daaruit de toekomst verder vorm te geven.

Spoedzoekers

Spoedzoekers zijn mensen die door uitzonderlijke situaties per direct een woning nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen die in een (onhoudbare) scheidingssituatie zitten en daardoor hun huis moeten verlaten of mensen die vanwege noodzakelijke werkzaamheden aan hun huis tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Ook economisch daklozen en ex-gedetineerden kunnen tot de groep van spoedzoekers behoren.