Ingezonden brieven de Volkskrant 3 oktober 2022
De Britse premier is voorstander van een trickle down-economie: minder belasting voor bedrijfsleven en particuliere vermogens. Smalend wordt wel gezegd dat zo de kruimeltjes van de tafel voor de gewone burger overblijven.
Maar de praktijk is nog veel schadelijker voor de samenleving, zoals recentelijk in de VS is gebleken.
Waar komt het idee vandaan? Nu de ongelijkheid ook in Nederland de kant van uitgaat van die in de negentiende eeuw, is het interessant om naar de toenmalige belastingpolitiek te kijken.
Nicolaas Pierson was in de zomer van 1894 afgetreden als minister van Financiën, in welke functie hij een bescheiden vermogensbelasting had ingevoerd. Als straf daarvoor wilde men voorkomen dat hij lid werd van de Haagse herensociëteit De Witte. Ook toen gebruikte de elite het trickle down-argument: ‘Met meer belasting moeten wij personeel ontslaan’.
Negen jaar geleden gebruikte ons staatshoofd aan de vooravond van zijn troonsbestijging hetzelfde argument. In een interview vroeg Rick Nieman hem of hij begrip had voor degenen die vonden dat ‘in deze tijd van crisis’ ook het koningshuis het met minder moest doen, bijvoorbeeld door belasting te gaan betalen. Na een serie algemeenheden antwoordde de kroonprins ‘dat we dan mensen moeten ontslaan’.
August Hans den Boef, Vorden