Hij is dolgelukkig. De dakloze ex-gedetineerde Joop Lambregts (58) bivakkeerde 86 dagen in een tentje naast de Dordtse gevangenis. Nu krijgt hij toch een eigen huis. Het gewone leven kan weer beginnen, zegt hij dankbaar, maar ook vermoeid na drie maanden dakloos te zijn geweest.

Liefst 86 dagen sliep hij in een iglotentje. Het was er allesbehalve comfortabel op zijn luchtbedje. Maar hij hield vol en noemde zijn verblijf een demonstratie omdat hij geen woning kreeg. Bij zijn terugkeer in de samenleving zou hij daar, als ex-gedetineerde, volgens landelijke regels wel recht op hebben.

[…]

Schone lei

Lambregts, die 3,5 jaar vastzat, is vastberaden met een schone lei te beginnen. Vorige week heeft hij zijn nieuwe werkgever gebeld dat hij woonruimte heeft en dus aan de slag kan. Als ervaringsdeskundige gaat hij andere gedetineerden begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving. “Ik ga een soort coaching geven. Aan jongens die van binnen, naar buiten komen. Maar ook aan migranten. Ik spreek de taal van die jongens. ‘Street-taal’, ja. En één en één is twee.”