Carola Schouten ©Rijksoverheid

Carola Schouten | minister voor Armoedebeleid 

We kijken nu opnieuw naar de definitie van het sociaal minimum. Is die niet te laag? Op grond van dat minimum hebben mensen recht op toeslagen. Maar dat minimum is nooit verhoogd. Ik laat onderzoeken of het hoog genoeg is. Hopelijk is de hoge inflatie niet structureel.”

2,2 miljoen mensen hebben hooguit 130 procent van het ‘sociaal minimum’ te besteden.

„Er zijn natuurlijk verschillende situaties: mensen met AOW, een bijstandsuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering. En werkende mensen. Wij hebben geen invloed op de lonen – we kunnen alleen druk uitoefenen op de werkgevers om lonen te verhogen. We hebben nu wel een belastingvrije gift mogelijk gemaakt voor werkgevers aan hun personeel, die ze mogen geven in deze tijd.”

Als je een slecht geïsoleerd huis huurt, ga je forse bedragen voor gas betalen in de winter. Sommige huurders krijgen al een termijn-nota van 800 à 1.000 euro per maand.

„Ja. Ik sprak gisteren een oude vrouw van wie het variabele energiecontract nu 900 euro per maand wordt. Ze moest huilen.”

Wat heeft u gezegd?

„Ik kon haar wel wijzen op de zorgtoeslag [circa 110 euro per maand, red.] waar ze recht op heeft, wat ze niet wist. Ze zei: ‘Ik heb nooit mijn hand op willen houden mevrouw.’ We stellen ook een prijsplafond in voor de energienota.”

Dat stoelt op een gemiddeld verbruik van maximaal 1.200 kubieke meter gas per jaar. Mensen in slecht geïsoleerde huizen verbruiken veel meer, door tocht en enkel glas. Zij betalen boven de 1.200 kubieke meter gewoon de woekerprijzen.

„Ja, daar zijn we ons van bewust. Het is wel zo dat de hogere inkomens gemiddeld méér energie gebruiken. Maar als je met een laag inkomen in een slecht geïsoleerd huis woont… Isoleren van die huizen is dan ook een hoge prioriteit en heel urgent.”

Sommige corporaties zeggen dat dat zeven jaar gaat duren. Hoelang kunnen huurders wachten?

„Maar andere corporaties gaan sneller. De nood is inderdaad hoog. Er zijn afspraken gemaakt door de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met de corporaties, er komt extra geld voor verduurzaming van huizen. Om het maar zo snel mogelijk te laten gaan.”

De verschillen in sociaal-economische positie worden steeds groter in Nederland. Niet 7 maar 10 procent van de kinderen zou opgroeien onder de armoedegrens – als het koopkrachtpakket niet was ingevoerd.

„Dat lag natuurlijk al langer onder de oppervlakte. En nu zie je het echt – door de klap van de energiecrisis. We willen structurele armoede aanpakken, kinderen betere kansen geven. 

LEES MEER OP NRC