Amsterdam en Utrecht roepen het kabinet op stevig in te grijpen na een “zorgelijke toename van het aantal daklozen”. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer, die NU.nl in handen heeft. Op straat zijn steeds meer dakloze mensen te zien, en ook zorgaanbieders zien soortgelijke signalen.

Het aantal dakloze mensen is de laatste tien jaar sterk gestegen, schrijven de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) en de Utrechtse wethouder Rachel Streefland (Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen) in de brief. Dat gaat nu nog verder toenemen, denken de wethouders. “Alle seinen staan opnieuw op rood.”

De verwachte toename in het aantal daklozen heeft te maken met de kostencrisis. Tegelijkertijd zorgt de wooncrisis ervoor dat het moeilijk is om een geschikte woonplek te vinden.

“Straatwerkers in onze steden geven aan dat er meer buitenslapers zijn dan vorig jaar”, schrijven de wethouders. “Daarnaast geven zorgaanbieders aan dat het aantal economisch daklozen dat zich bij hen meldt voor ondersteuning op dit moment al net zo groot is als in het hele vorige jaar.”