Het aantal patiënten met kanker in Nederland zal de komende tien jaar sterk toenemen. Waar nu nog ongeveer 800.000 mensen kanker hebben of hebben gehad, zullen dat er in 2032 naar verwachting 1,4 miljoen zijn. Dit blijkt uit het laatste trendonderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Ouderen hebben een grotere en toenemende kans om kanker te krijgen. Door de huidige dubbele vergrijzing, waarbij de groep ouderen relatief groot is én ouderen langer blijven leven, zal kanker in veel van zijn vormen volop om zich heen gaan grijpen. Voor wat betreft de verwachte patiënten in 2032 zal er nauwelijks kans zijn om dat te voorkomen.

“Dat komt omdat het veranderen van de levensstijl op vergevorderde leeftijd nauwelijks effect heeft. Kanker manifesteert zich weliswaar vaak wanneer je de 70 bent gepasseerd, maar de manier waarop je hebt geleefd heeft invloed op jouw risicoprofiel. Een leven gevuld met sigaretten en alcohol kun je nauwelijks terugdraaien”, zegt Valery Lemmens, hoofdonderzoeker bij IKNL en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.

Overlevingskans neemt toe

LEES MEER OP NOS