Een kleedje met een omhoog krullend hoekje, een boek op een trap of een gladde vloer in de keuken: meestal weinig betekenend maar niet zelden de oorzaak van fatale valpartijen. Vandaag kwam naar buiten dat vorig jaar 5400 mensen door een ongelukkige val om het leven zijn gekomen, bijna een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral 80-plussers en dementerenden komen relatief vaak om het leven door een val. Een op de drie 65-plussers heeft een verhoogd valrisico, meldt VeiligheidNL. 10 procent hiervan komt jaarlijks op de spoedeisende hulp, ruim 280 ouderen per dag.

[…]

“60 tot 70 procent van de valpartijen gebeuren in en rondom het huis, vaak door onveilige situaties. Dan kun je mensen wel naar een valpreventietraining sturen, maar dan verandert er thuis niets”, zegt De Goei. Daarom vindt hij het belangrijk om eerst de onveilige situaties bij mensen thuis aan te pakken. “Het gaat soms om een gladde vloer, of meubels die te dicht op elkaar staan. Soms slecht schoeisel, allemaal makkelijk op te lossen.”

LEES MEER OP NOS