Justitia” by Barbro_Uppsala is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De Rotterdamse rechtbank houdt sinds deze maand speciale middagen voor mensen die achterlopen met het betalen van hun ziektekostenverzekering. In het bijzijn van de rechter heeft de verzekeraar dan vaak goed nieuws. “U bent gekomen en dat waarderen wij zeer. Daarom schelden we u de incassokosten kwijt.”

Het is de eerste zaak van de middag voor ‘schuldenrechter’ Monique Fiege en ze spreekt een zin uit die ze de komende uren nog vaak zal herhalen, bij iedere wanbetaler opnieuw. “U heeft een betalingsachterstand. Normaal zou u te maken hebben met de deurwaarder. Daar komen dan allerlei extra kosten bij. Vandaag willen we kijken of we samen een oplossing kunnen verzinnen.” Als ze dat zegt, blikt Fiege ook naar de vertegenwoordiger van verzekeraar Achmea in de ruimte. Het moet vandaag samen gebeuren.

[…]

“Er is heel veel mogelijk bij de gemeente”, zegt de schuldenfunctionaris even later als ze weer terug is van haar gesprek. “Alleen zijn er zoveel loketten en weten mensen die weg vaak niet. Of durven ze gewoon niet om hulp te vragen”, voegt ze eraan toe.

LEES VERDER OP RIJNMOND