Giant White-tailed Rat” by Deane Lewis is licensed under CC BY 4.0

Ratten, ratten, ratten. Het stikt van de ratten in meerdere buurten in Rotterdam. In Crooswijk lijkt er zelfs sprake van een plaag. Bewoonster Anneke Strasters stopt flyers bij haar buurtgenoten in de brievenbus om geen etensresten meer op straat te gooien. Want daar komen vooral ratten op af. Ook gaat ze naar het stadhuis om te voorkomen dat Rotterdam verandert in ‘Ratterdam’.

Een joekel van wel vijftig centimeter in de voortuin. Een moeder rat met een nest van negen jonkies. Vrolijk trippelend over de balkonrand. In Crooswijk lijkt een explosie van ratten gaande. “Het zijn er steeds meer, ze jongen ook binnen tien weken en we hebben weinig middelen om ze te bestrijden”, zegt bewoonster Anneke Strasters.

Ook haar buren zien ze dagelijks rondrennen. “Ze komen elke dag en wandelen vrolijk door de tuin”, zegt een buurvrouw. En een bewoonster van drie hoog ziet ze ook voortdurend rondscharrelen. “Ik zie ze vanaf mijn balkon haasje-over springen, midden door de spelende kinderen.”

Voerverbod tegen dovemansoren

Het probleem is dat buurtbewoners etensresten op straat achterlaten voor de vogels, maar dat daar vooral ratten aantrekt. “Spareribs, rijst, aardappelen. Ze dumpen van alles”, zegt Strasters. Sinds deze zomer is het in Rotterdam verboden om vogels te voeren en staat daar een boete van honderd euro op. Maar dat is nog lang niet bij alle Rotterdammers doorgedrongen.

LEES MEER OP RIJNMOND