Forget fossil fuels, Give us back our target Tony – Melbourne rally for Climate Action” by John Englart (Takver) is licensed under CC BY-SA 2.0

Het is nog zeer onzeker of het kabinet op koers ligt om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Grote onderdelen van het klimaatbeleid zijn voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog niet concreet genoeg om mee te nemen in de ramingen van de broeikasgasuitstoot.

Uit de nieuwste berekening van het PBL blijkt dat de CO2-uitstoot in 2030 met 39 tot 50 procent zal zijn gedaald ten opzichte van 1990. Dat is een iets betere score dan vorig jaar, toen nog een daling van 38 tot 48 procent werd voorspeld. Het klimaatdoel voor 2030 is een uitstootdaling van 55 tot 60 procent.

Maar veel van het klimaatbeleid van de coalitie zit nog niet in de cijfers die het PBL op Prinsjesdag publiceert. Het planbureau kijkt alleen naar plannen die afgelopen lente al in de wet stonden of duidelijk waren uitgewerkt. De meeste voorstellen uit het regeerakkoord waren toen nog niet zo ver.

Lees meer op Nieuwe schatting: het blijft erg onzeker of we de klimaatdoelen van 2030 halen