Sheila Kamerman 21 juli 2022

Perry ! 025” by PerryZuidam is licensed under CC BY-SA 4.0

Dit ben ik Iedereen heeft verschillende identiteiten. Hoe worden we wie we zijn? Perry Zuidam (44) is een Rotterdamse volkszanger. Hij zingt vooral Nederlandstalig. Mensen entertainen geeft hem een kick, dus de coronatijd was zwaar. „Na drie lege zaterdagavonden vloog ik tegen de muur op.”

‘Op mijn zesde mocht ik op dansles van mijn ouders bij dansschool De Klerk. Eigenlijk moest ik acht jaar zijn maar mijn vader werkte als ober in de avonduren en had tegen de eigenaar gezegd: ‘Dat jochie van mij, die wil zo graag.’ Tot mijn zestiende heb ik er gedanst. De meeste jongens uit mijn klas zaten op voetbal, maar daar trok ik me niets van aan. En mijn ouders ook niet: die lieten me heel vrij.

„Ik kom uit een liefdevol arbeidersgezin waarin normen en waarden belangrijk waren. Ik ben enigst kind. We woonden in Rotterdam, in de zomermaanden waren we op de camping in Brabant. Mijn vader werkte voor Unilever, in het magazijn en in de postkamer. Mijn moeder was thuis. Altijd als ik uit school kwam, was ze er met thee en een mariakaakje. Vaak was mijn oma er ook.

„Al heel jong was ik gek op Nederlandstalige muziek. Mijn ouders hielden meer van Cliff Richard en Elvis Presley. Mijn opa en oma luisterden naar Johnny Jordaan en de Zangeres Zonder Naam. Ik was vaak bij hen en dan zong ik samen met mijn oma. Ik besloot toen om artiest te worden. Die droom heb ik nooit opgegeven.

LEES MEER OP NRC