Advies aan Jetten: kernenergie is overbodig, wees terughoudend met waterstof
Energietransitie Met een klimaatneutraal energiesysteem wordt Nederland na 2040 stiller en mooier. Kernenergie en waterstof spelen volgens het door minister Jetten benoemde ‘expertteam’ daarin geen hoofdrol.
Het kabinet moet „nog maar eens goed nadenken” over zijn voorgenomen besluit om twee kerncentrales in Zeeland neer te zetten. Een door klimaatminister Rob Jetten (D66) benoemde commissie vindt kernenergie duur en overbodig voor het energiesysteem van de toekomst.
Volgens voorzitter Bernard ter Haar van dit Expertteam Energiesysteem 2050 is de discussie over kernenergie erg ideologisch geworden. „Wij willen daar afstand van houden. Wij hebben geprobeerd een niet-ideologisch verhaal te houden, op basis van gezond verstand en feiten”, zei de voormalige topambtenaar woensdag tijdens de presentatie van het eindrapport.
Volgens Ter Haar is het nooit duidelijk wanneer nieuwe kerncentrales uiteindelijk kunnen draaien. „Het valt altijd weer tegen en wij vinden dat er in 2035 een energieneutraal elektriciteitssysteem moet zijn. Dan is de kans groot dat we die centrales daarna moeten gaan inpassen.”
Rond 2035 zal Nederland beschikken over veel windparken op zee, waardoor volgens Ter Haar slechts op een beperkt aantal momenten extra stroom nodig is. „Als de centrales vol moeten gaan draaien [om rendabel te zijn], dan is dat vermoedelijk niet voor de Nederlandse markt.”
De experts vinden ook de voorgenomen locatie, het Zeeuwse Borssele, ongelukkig gekozen, omdat het stroomnet er toch al zwaar wordt belast. „Daar centrales vestigen is onhandig, omdat op die plaats veel opgewekte stroom van windparken op zee binnenkomt.”