Gevolgen stikstofbesluit Noord-Brabant voelbaar: ‘Meer woningen hard nodig’
“Geen licht besluit”, zo omschreef gedeputeerde Hagar Roijackers de beslissing van de provincie Noord-Brabant om geen vergunningen meer te verstrekken voor bouwprojecten die leiden tot extra neerslag van stikstof in Natura-2000 gebieden.
Tegelijkertijd is het besluit juridisch onontkoombaar, zegt Roijackers. Van de bouw tot boeren: de consequenties zullen volgens haar breed gevoeld worden. De eerste gevolgen tekenen zich al af. In Teteringen, dat valt onder de gemeente Breda, ligt de bouw van 550 woningen stil. Het is niet het enige project in de pauzestand. […]
Oplossing of sociale huur
Woningcorporatie Alwel wil in Teteringen zo’n 200 sociale huurwoningen afnemen van project Woonakker in Breda. Die huizen zijn nog niet gebouwd en zullen er voorlopig ook niet komen. “De druk om meer woningen te bouwen is enorm”, zegt bestuurder Karo van Dongen. “Wachtlijsten groeien.” […]
Nog meer provincies
De provincie Brabant wacht niet op een officiële toetsing van de analyses over hoe de natuur ervoor staat. Het is daardoor de eerste provincie die naar aanleiding van die analyses het besluit neemt om voorlopig geen natuurvergunningen meer af te geven, maar waarschijnlijk volgen er meer.
“Eigenlijk zegt de provincie: de staat van de natuur is zo slecht dat we nu wel moeten besluiten om voorlopig geen nieuwe natuurvergunningen te verlenen voor activiteiten die leiden tot een toename van stikstofdepositie”, zegt Ralph Frins, universitair hoofddocent omgevingsrecht aan Tilburg University.
Volgens hem is dat geen politieke keuze, maar een juridische verplichting. “Verslechtering van de kwaliteit van Natura 2000-gebieden mag niet volgens de Europese Habitatrichtlijn. Als je dan constateert dat daar wel sprake van is, zoals blijkt uit de natuurdoelenanalyses in Brabant, moet je direct reageren.”
Ondanks alle bezwaren uit het bedrijfsleven is het aannemelijk dat de situatie landelijke navolging krijgt, zegt Frins. “Het hangt helemaal af van de staat van de natuur in andere Natura 2000-gebieden. Gaat het daar net zo slecht, dan denk ik dat de enige oplossing is om net zoals Brabant een tijdelijke vergunningenstop af te kondigen.”
Op weg naar emissievrij bouwen
Als landelijk meer provincies het verstrekken van vergunningen stilleggen, rijst de vraag hoe er nog kan worden gebouwd. Volgens sectorplatform De Groene Koers, opgericht door brancheorganisaties in de bouw- en infrasector, is emissievrij bouwen een mogelijkheid maar ‘op dit moment niet altijd en overal’.