Voor beleggers was 2022 geen goed jaar. Wie toch geld had willen verdienen op de aandelenmarkt had zijn geld moeten steken in wapens, fossiele brandstoffen en tabak.
Wereldverbeteraars en de financiële markten vormen nogal eens een ongelukkige combinatie. En dat geldt zeker voor het beursjaar 2022. De best presterende aandelen afgelopen jaar zaten niet in de groene hoek, noch waren ze van bedrijven met vredeswensen of bedrijven die de gezondheid van de medemens hoog in het vaandel hebben staan.
Wie het afgelopen jaar wat had willen verdienen op de aandelenmarkt had zijn geld moeten steken in wapens, fossiele brandstoffen en tabak. ‘Alles wat fout was, deed het goed’, zegt Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer.
Idealisme was een slechte leidraad. De wapenfabrikanten hadden een recordjaar, dankzij de Russische inval in Oekraïne. Die zette alle westerse naties ertoe aan zich tot de tanden toe te bewapenen. De aandelen van de grootste wapenfabrikanten gingen daardoor skyhigh. Raytheon (producent van onder meer Stinger-raketten en Patriot-luchtafweersystemen) steeg 14 procent, General Dynamics 19 procent, Lockheed Martin 38 procent, Northrop Grumman (bommenwerpers, drones en awacs-detectiesystemen) zelfs 39 procent. Het allerbeste aandeel in de Stoxx 600, de Europese beursindex, was het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall met een koerswinst van 120 procent.
De koersen van de grote olie- en gasconcerns liften flink mee op de internationale onrust : BP 27 procent, Shell 37 procent, Chevron 49 procent, Exxon Mobil 72 procent en Occidental Petroleum (de lieveling van ‘superbelegger’ Warren Buffett) met 101 procent.
Ook de tabakssector floreerde, terwijl het aantal rokers toch daalt. Philip Morris International (onder meer van de merken Marlboro, L&M, Lark, Philip Morris, Chesterfield), steeg met 9 procent, BAT Tobacco (Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall and Rothmans) met 19 procent en Imperial Tabacco (West, Davidoff, Gauloises, Winston) met 26 procent. In de Stoxx 600 was Swedish Match AB (sigaren, snuiftabak, aanstekers en lucifers) een andere uitblinker met een koerswinst van 56 procent.
Een van de andere pareltjes, en dan in de Midkap op de Amsterdamse beurs, was het Sittardse kunstmestfabriek OCI, met een koerswinst van ruim 40 procent.