VVD en D66 willen dat de komende jaren veel meer waterstof in Nederland wordt geproduceerd dan het kabinet nu van plan is. Als het aan de coalitiepartijen ligt, wordt het productiedoel voor 2030 verdubbeld. “Het is nodig voor de verduurzaming en om energieonafhankelijk te worden.”
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 4 gigawatt aan waterstof wordt geproduceerd. Veel te weinig, vinden VVD en D66.
“We moeten voorkomen dat we het in de toekomst weer uit het Midden-Oosten moeten gaan importeren en zo jaarlijks miljarden gaan overmaken richting die landen”, zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens.
Ambities omhoog
Ook voor de klimaatdoelen is het belangrijk, zegt D66-Kamerlid Raoul Boucke. “We hebben heel ambitieuze klimaatdoelen. Met name voor de industrie is daarvoor heel veel waterstof nodig.”
Zij willen dat het kabinet de ambities opschroeft: in 2030 zou Nederland 8 gigawatt moeten kunnen produceren. De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Jetten over waterstof.
Grijze, groene en blauwe waterstof
Waterstof is een gas dat kan worden geproduceerd met verschillende energiebronnen. Is de waterstof gemaakt met behulp van aardgas, dan heet het grijze waterstof. Die wordt nu al veel gebruikt, maar is nog niet duurzaam.
Wordt de waterstof geproduceerd met stroom uit windmolens of zonnepanelen, dan wordt het groene waterstof genoemd.
Er is ook een tussenvariant: waterstof gemaakt met fossiele energie, waarbij de vrijgekomen CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen. Dat is blauwe waterstof.