Offshore drilling rig on body of water
Photo by Jan-Rune Smenes Reite on Pexels

Rond 2045 stroomt het laatste beetje gas uit de Nederlandse gasvelden en komt er een eind aan de Nederlandse gaswinning, die in 1959 begon. Wel wordt de komende jaren de productie in de Noordzee nog opgeschroefd om de energietransitie vorm te geven en de afhankelijkheid van buitenlands gas te verminderen.

“Sinds 2018 zijn we voor de gasproductie niet meer zelfvoorzienend, omdat we veel minder gas uit de Nederlandse bodem halen”, zegt Marcel Hoenderdos, woordvoerder van Energie Beheer Nederland (EBN), dat de Nederlandse staat als enige aandeelhouder heeft. EBN participeert in het winnen van aardgas en aardolie en werkt hiervoor samen met olie- en gasmaatschappijen.

Nu de gaskraan in Groningen dichtgaat, en we minder afhankelijk willen zijn van het buitenland, zet de overheid sinds kort in op een versnelling van het winnen van aardgas in de Noordzee. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw stuurde daarover op 15 juli een brief naar de Kamer, waarin hij aangaf dat de productie van Noordzeegas omhoog moet.

Groningen

Sinds 1959 is Groningen de aardgaskurk geweest waarop de Nederlandse productie drijft. Het topjaar voor Gronings gas was 2015, toen er voor ruim 50 miljard kubieke meter naar boven werd gepompt. Ter vergelijking: in Nederland verbruiken we laatste jaren gemiddeld 40 miljard kuub.