De Eerste Kamer heeft een voorstel van GroenLinks en D66 aangenomen, waardoor kiezers meer invloed krijgen op de waterschappen. Er wordt fors gesnoeid in het aantal zetels dat, ongeacht verkiezingsuitslagen, wordt toegewezen aan belanghebbenden. En het bedrijfsleven komt niet meer in aanmerking voor zo’n ‘geborgde zetel’.
Nu zijn er nog zeven tot negen geborgde zetels per waterschap. Die worden toegewezen aan vertegenwoordigers van de landbouw, de natuurorganisaties of het bedrijfsleven. Na het aannemen van de initiatiefwet van de Tweede Kamerleden Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66), worden dat er vier: twee voor de landbouw en twee voor natuurorganisaties, zodat hun vaak tegengestelde belangen even goed vertegenwoordigd zijn. Het bedrijfsleven wordt voortaan uitgesloten.
[…]
Het initiatiefvoorstel van Bromet en De Groot werd in de Eerste Kamer aangenomen na een hoofdelijke stemming: 37 senatoren waren voor, 32 tegen.
Op 15 maart zijn er, tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen, weer waterschapsverkiezingen en het is de bedoeling dat de nieuwe wet dan al geldt.