Woningcorporaties hebben in een jaar tijd bijna 32.000 slecht geïsoleerde huurwoningen verduurzaamd en verbeterd tegen kou, tocht en hoge energiekosten. Daarmee werden de woningen verlost van het slechte energielabel E, F of G. Woningcorporaties hebben de inspanningsverplichting om voor eind 2028 alle slechte woningen weg te werken.
In totaal hebben de woningcorporaties het afgelopen jaar 140.000 huurwoningen geïsoleerd en verbeterd, 70.000 woningen daarvan hebben nu een energielabel B of hoger.
Aedes, de vereniging van woningcorporaties, schrijft in een rapport over de periode juli 2021 tot juli 2022 dat bijna 1,1 miljoen sociale huurwoningen inmiddels een zuinig energielabel hebben. Woningcorporaties hebben samen 2,1 miljoen huurwoningen onder beheer.
[…]
De verduurzaming levert behalve lagere energiekosten ook een hoger energielabel op. En dat is nodig, vinden overheden en de Woonbond. Zij sloten in juni de Nationale Prestatieafspraken, over de verduurzaming en betaalbaarheid van woningen.
Daarin staat dat over vijf jaar er geen huurhuizen van corporaties meer mogen zijn met een ‘slecht’ energielabel. Dat willen zeggen: label E, F of G. De sociale huursector heeft nog 240.000 van die huizen te gaan. Daarvoor moet het tempo van isoleren wel omhoog. In 2030 mogen er helemaal geen huurwoningen met zo’n slecht label verhuurd worden, ook niet door particuliere verhuurders.
[…]
Schrijnend
De noodzaak om te verduurzamen is groot, zegt ook de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders. “Het is schrijnend voor mensen die vragen wanneer ze aan de beurt zijn, en dan te horen krijgen: u bent over 2 of 3 jaar aan de beurt.”
Wel is er bij de Woonbond begrip voor de woningcorporaties. Zo liggen er ook veel oorzaken buiten de corporaties, zoals een tekort aan arbeidskrachten en geld. “Ze betalen nog steeds winstbelasting naast de verhuurdersheffing, al wordt die afgeschaft.”
Woningcorporaties betalen sinds 2013 de verhuurdersheffing, een belasting over sociale huurwoningen. In de voorbije tien jaar betaalden zij een bedrag van zo’n 16,7 miljard euro.