Foto van Matthew TenBruggencate

De klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh begint vandaag formeel aan de laatste dag. Toch zullen maar weinig onderhandelaars verwachten dat ze vandaag hun koffers kunnen pakken. Daarvoor zijn de verschillen van mening over de belangrijkste onderwerpen te groot: de manier waarop de CO2-uitstoot moet dalen en het compenseren van ontwikkelingslanden voor de schade die zij ondervinden als gevolg van klimaatverandering.

“Wachten op de volgende klimaattop, of zelfs die daarna, is geen optie voor ons. Wij gaan hier niet weg zonder een schadefonds”, zei Kathy Jetn il-Kijiner van de Marshalleilanden. “We hebben dat fonds nu nodig.” De Marshalleilanden zijn een eilandengroep in de Stille Oceaan, tussen Hawaii en de Filipijnen. De meeste eilanden steken maar nauwelijks boven de zeespiegel uit.

Maar grote landen zijn minder enthousiast over een nieuw wereldwijd schadefonds. Toch heeft de Europese Unie gisteravond laat aangegeven te kunnen leven met een fonds voor klimaatschade, mits landen als China ook gaan bijdragen en het geld bestemd wordt voor de meest kwetsbare landen.

Eindelijk dynamiek

Volgens Bas Eickhout (GroenLinks), namens het Europese Parlement aanwezig in Sharm-el-Sheikh, ontstond er daarop voor het eerst echt beweging. “Met dit bod dwingt Europa partijen te reageren. Wat hard nodig is, want tot nu ligt er te weinig op tafel om tot echte onderhandelingen te komen. Hiermee lijkt eindelijk dynamiek te ontstaan”, aldus Eickhout.

[…]

Een vaak gehoord geluid op de klimaattop is dat “verlies en schade” zo’n belangrijk onderwerp is geworden, omdat landen er toe nu toe onvoldoende in zijn geslaagd om hun CO2-uitstoot snel genoeg naar beneden te krijgen. Daardoor ligt de wereld nu niet op schema om de opwarming beperkt te houden tot maximaal anderhalve graad. En daardoor kunnen klimaatschade en verliezen potentieel enorm gaan toenemen de komende decennia.