Kunnen we ouder worden vertragen?

seniors, care for the elderly, retirement home
Photo by RosZie on Pixabay

De levensduur rekken met dure pillen, injecties en een strikt ochtendregime: techmiljardairs steken tonnen in een poging de veroudering te stoppen (of op z’n minst af te remmen). Wat kan de wetenschap ons leren over de eeuwenoude zoektocht naar de eeuwige jeugd?

Moleculair bioloog en Nobelprijswinnaar Venki Ramakrishnan is er maar meteen duidelijk over. Alle opgewonden verhalen uit Silicon Valley over het uploaden van het brein, het invriezen van doden of het oprekken van de levensduur met exotische pilletjes ten spijt: de eerste mens die 150 jaar oud zal worden, moet nog geboren worden, denkt hij. Maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is.

Toch voorspelt de Britse gerontoloog Aubrey de Grey zonder blikken of blozen dat de eerste mens die duizend jaar wordt al is geboren, en dat we de veroudering binnen enkele decennia onder controle zullen hebben. Maar daar is wel een fundamenteel andere geneeskundige benadering nodig. ‘Er is periodiek, preventief onderhoud nodig aan het menselijk lichaam. Net zoals bij auto’s.’

hoogleraar ouderengeneeskunde

Met wat speeksel of een druppel bloed meten hoe oud je ‘echt’ bent: tal van biobedrijfjes bieden tests aan om je biologische leeftijd te laten peilen, en dat zou een beter idee geven van veroudering dan je kalenderleeftijd.

Nooit eerder bereikten zo veel mensen zulke hoge leeftijden. Die ouderen zijn heel anders dan vroeger.