Waarom Greenpeace een rechtszaak voor de natuur voert (en tegen het trage stikstofbeleid)
Een belangrijke overwinning voor de natuur: de rechter heeft Greenpeace in het gelijk gesteld in de stikstofzaak. De rechtbank wees de overheid op haar verantwoordelijkheid gewezen: de stikstofaanpak schiet tekort en dat moet anders. Het is fantastisch nieuws voor de natuur – en daarmee voor ons allemaal. Want gezonde natuur is essentieel voor zuivere lucht, schoon drinkwater, voedselzekerheid én is onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering.
Dit is waarom we deze belangrijke rechtszaak voeren.
Sluit je nu aan bij Greenpeace
Met jouw hulp kan Greenpeace toezien op de uitvoering van het vonnis en blijven doen wat nodig is voor een gezonde natuur. Help mee en bescherm de natuur!
De natuur schreeuwt om hulp
De overheid heeft de natuur jarenlang in de steek gelaten. Het resultaat? Bijna 90% van onze beschermde natuurtypen verkeert in matige tot slechte staat. Het aantal karakteristieke planten, insecten en vogels in stikstofgevoelige natuur is de afgelopen jaren in rap tempo gedaald. Ecosystemen raken uit balans en storten in. Zandverstuivingen, graslanden en heidevelden worden armer en stiller. Zonder snelle en ingrijpende maatregelen raakt de meest kwetsbare natuur mogelijk onherstelbaar beschadigd of kan zelfs verdwijnen. Tegelijkertijd worden boeren in onzekerheid gehouden, vastgezet in een landbouwsysteem dat overduidelijk niet werkt.
Een staat die een dwangsom voor stikstof krijgt, heeft weinig vertrouwen meer
Stikstof De rechtbank oordeelde hard over politiek en bestuur in de stikstofzaak rond Greenpeace. ‘Eindelijk zegt een rechter nu: zo kan het niet, de overheid overtreedt zijn eigen regels.’
De verstrekkende stikstofuitspraak in de zaak-Greenpeace van woensdag is eigenlijk heel simpel: een rechtsstaat moet zich aan zijn eigen wetten houden, en nu handelt de staat „onrechtmatig”. Regering en parlement hebben zelf bepaald dat de helft van de kwetsbare natuur in 2030 moet zijn hersteld, de rechtbank Den Haag dwingt ze nu dat daadwerkelijk te bewerkstelligen.
Zo niet, dan moet de staat over vijf jaar eenmalig een dwangsom van 10 miljoen euro betalen. Op zich een groot bedrag, al is het natuurlijk niets op een Rijksbegroting met 457 miljard euro aan uitgaven dit jaar.
Maar het feit dát de rechtbank de Staat der Nederlanden een dwangsom heeft opgelegd, is veelzeggend. ‘In beginsel’ gebeurt dit niet, omdat zowel burgers als rechters moeten kunnen vertrouwen op de overheid, zei de rechtbank. Van een overheid mag dus ook worden verwacht dat zij rechterlijke uitspraken naleeft.