Klinkende zege voor Greenpeace: rechter verplicht kabinet stikstofuitstoot fors te verlagen
In een vernietigend vonnis beveelt de Haagse rechtbank de staat om de landelijke stikstofuitstoot vóór eind 2030 met minstens 22 procent te verlagen, op straffe van een dwangsom van 10 miljoen euro. Greenpeace, dat de zaak aanspande, is op vrijwel alle punten in het gelijk gesteld.
De Haagse civiele rechtbank laat de Nederlandse overheid in het woensdag gepubliceerde vonnis alle hoeken van de kamer zien. De rechters rekenen het landbouwminister Femke Wiersma en de rest van het kabinet zwaar aan dat zij het stikstofbeleid van Wiersma’s voorganger Christianne van der Wal naar de prullenbak hebben verwezen. Dit kabinet schrapte het landbouwtransitiefonds van 24,3 miljard euro en de gebiedsgerichte aanpak van Van der Wal, zonder daar significante nieuwe beleidsmaatregelen tegenover te stellen.
De rechters concluderen daarom dat de staat niet genoeg zijn best doet om aan de Europese natuurbeschermingswetten te voldoen, noch aan de wettelijke stikstofreductiedoelen die kabinet en parlement zelf in nationale wetgeving hebben vastgelegd. De rechtbankvoorzitter wijst erop dat de staat zich aan zijn eigen wetten moet houden, en verklaart daarom dat die onrechtmatig handelt.
De rechtbank draagt het kabinet daarom op alsnog stikstofreducerende maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de meest aangetaste natuurgebieden vóór eind 2030 onder de veilige stikstofnorm zitten. De rechters oordelen dat Greenpeace meer dan genoeg bewijs heeft aangeleverd dat stikstofneerslag veruit de grootste bedreiging vormt voor de Nederlandse natuur.