Minister scherpt leegstandwet aan

the uncanny poplars – rotterdam” by uair01 is licensed under CC BY 2.0

Goed en veilig wonen Minister Keijzer wil dat gemeenten leegstand van huizen beter kunnen aanpakken. Amsterdam en Utrecht hebben hier al mee geëxperimenteerd en zijn hier positief over.

Onder de Leegstandwet kunnen gemeenten regels opstellen in een leegstandsverordening over het melden van leegstaande woningen en/of andere panden. Ook biedt de leegstandwet opties voor tijdelijke verhuur van panden die bijvoorbeeld op de nominatie staan voor sloop of renovatie.

Hoe de minister de leegstandwet wil aanscherpen

  • De meldplicht wordt verkort van zes naar drie maanden. De daaropvolgende periode waarin er overleg tussen gemeente en eigenaar moet zijn van drie naar twee maanden. Daarmee wordt het proces waarbij een eigenaar wordt aangesproken op leegstand met vier maanden verkort.
  • Eigenaren krijgen de verplichting om de woning tijdelijk te verhuren. Zo niet, dan moet er een dwangsom worden betaald.
  • Een gemeente hoeft niet langer zelf een huurder aan te dragen

Tienduizenden woningen niet meegeteld

‘De vraag rijst dan hoe vaak ergens het licht aan moet staan om een woning niet mee te tellen als leegstaand’, zegt Maarten Wiedemeijer, belangenbehartiger bij de Woonbond. ‘Terwijl je ook zou kunnen redeneren dat dit juist een categorie woningen is die gemeenten zouden moeten onderzoeken. Want er wordt kennelijk niet echt gewoond. Dit gaat om maar liefst tienduizenden woningen.’

Nog meer niet meegetelde categorieën

Vervolgens wordt het aantal ‘te benutten’ leegstaande woningen verder naar beneden gesteld naar een kleine 13.000 woningen. Redenen waarom woningen neiet als te benutten worden gezien zijn onder andere dat de eigenaar niet in de woning woont maar het als tweede huis gebruikt (12.000 woningen), het gaat om woningen in een krimpregio (4.100 woningen) of om woningen die worden verbouwd (1.900 woningen). 

Onderbenutting is groter dan officiële cijfers

Onderzoeksbureau RIGO merkt in een evaluatie van de leegstandwet op dat de data over de leegstand wankel is. Zo heeft niet elke gemeente de basisadministratie op orde en kan er dus sprake zijn van leegstand en onderbenutting die niet terugkomt in de cijfers. De VNG geeft in het onderzoek aan dat gemeenten leegstand onderschatten: ‘Alle gemeenten hebben problematische leegstand, maar ze zijn zich er niet altijd van bewust. Het is een structureel probleem bij alle vormen van vastgoed en het is dweilen met de kraan open.’

Leegstandsbelasting als oplossing?

De VNG pleit al enige tijd voor een leegstandsbelasting. Het RIGO oordeelt dat daar op korte termijn geen noodzaak toe is met de huidige aanscherping onder de leegstandwet. De Woonbond vindt een leegstandsbelasting een interessante optie.