Bouw twee nieuwe kerncentrales loopt vertraging op
Kernenergie
Het vorige kabinet had Borssele als voorkeurslocatie aangewezen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Nu het ook andere locaties moet onderzoeken, loopt de bouw een vertraging op van onbekende duur.
De bouw van twee toekomstige kerncentrales loopt een vertraging op van nog onbekende duur. Dit komt doordat het ministerie van Klimaat en Groene Groei meer mogelijke locaties voor de kerncentrales moet onderzoeken dan eerder gedacht. Dat bevestigt het ministerie aan NRC.
Voor de twee nieuwe kerncentrales, die bedoeld zijn als stabiele, CO2-vrije energiebron naast zon- en windenergie, had het vorige kabinet het Zeeuwse Borssele aangewezen als voorkeurslocatie. Drie internationale bouwbedrijven hebben al onderzocht of ze de centrales in Borssele kunnen realiseren. De resultaten worden momenteel door een onafhankelijk bureau gecontroleerd. Het alternatief, de Maasvlakte, is overigens formeel nog wel in beeld.
De afgelopen maanden zijn uit andere onderzoeken en inspraakrondes drie extra locaties naar voren gekomen die het kabinet eveneens nader moet onderzoeken. Het gaat om Terneuzen, de Tweede Maasvlakte en de Groningse Eemshaven.
Die nadere onderzoeken kosten tijd.
Laka’s tweede mijlpaal in ‘dossier Dodewaard’
Laka had in 2020 bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verzocht om te handhaven op het ontbrekende sloopfonds van kerncentrale Dodewaard. De ILT weigerde dit, waarop de Raad van State de toezichthouder uiteindelijk terugfloot.
Nu de Staat kerncentrale Dodewaard heeft overgenomen en voor de missende €185 miljoen belastinggeld heeft gereserveerd is dit euvel ‘verholpen’.
Dodewaard moet alsnog verplicht veiligheidsonderzoek uitvoeren
Na een verzoek van Laka gaat de ANVS, de toezichthouder op de nucleaire veiligheid, kerncentrale Dodewaard alsnog opdragen om een verplichte periodieke nucleaire veiligheidsevaluatie uit te voeren. Dit berichtte de ANVS gisteren in een beslissing die ze naar Laka stuurde. De timing is opmerkelijk omdat juist vorige week de Staat de in 1997 gesloten kerncentrale voor 1 euro overnam van de elektriciteitsbedrijven EPZ (eigenaar kerncentrale Borssele), Uniper, Engie en Vattenfall. De voormalige eigenaars ontliepen hiermee al de rekening van €185 miljoen voor de sloop van de Dodewaard. Hier komen nu dus ook de kosten voor de ontbrekende veiligheidsevaluatie bij.
Op grond van internationale afspraken en de Kernenergiewet zijn nucleaire installaties verplicht om de veiligheid te blijven verbeteren. Daarom zijn ze verplicht om iedere tien jaar een veiligheidsevaluatie (10EVA, Periodic Safety Review) uit te voeren. In 2005 is kerncentrale Dodewaard voor veertig jaar in de wachtstand gezet. Maar vorig jaar november merkte een IAEA-expert groep op dat kerncentrale Dodewaard vervolgens nooit meer die wettelijk verplichte PSR had uitgevoerd. Omdat er toen al werd gesproken over het overnemen van Dodewaard door de Staat had de Tweede Kamer daarop gevraagd of deze ontbrekende veiligheidsevaluatie aan de orde was gekomen in het due diligence onderzoek. De vorige CDA-staatssecretaris IenW, Vivianne Heijnen, antwoordde toen dat dat niet nodig was: ‘De toezichthouder ANVS had geen aanleiding gezien tot handhaving op dit punt’.
Na het handhavingsverzoek van Laka gaat de ANVS nu alsnog met GKN het proces voor het uitvoeren van deze veiligheidsevaluatie opstarten.