Nieuwe stikstofuitspraak Raad van State kan brede gevolgen hebben voor bedrijven

Raad van State, hoogste bestuursrechter Effeietsanders, CC BY-SA 3.0 NL, via Wikimedia Commons

Strengere regels voor het verrekenen van stikstof kunnen de landbouw, woningbouw, industrie en infrastructuur raken, zei minister Femke Wiersma (BBB) donderdag in de Kamer.

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de regels strenger worden voor het ‘verrekenen’ van stikstofuitstoot binnen bedrijven. Voorheen mochten bedrijven die bijvoorbeeld gingen uitbreiden hun nieuwe, extra uitstoot wegstrepen, als die binnen de vergunning voor hun oude activiteiten viel. Nu mag dat niet zomaar meer en kan het zijn dat bedrijven alsnog een vergunning moeten hebben en met hun uitstoot feitelijk in overtreding zijn.

De nieuwe uitspraak van de Raad van State heeft gevolgen voor alle lopende en toekomstige vergunningsprocedures, maar ook voor alle bedrijven die hun nieuwe uitstoot in de afgelopen vijf jaar zo hebben verrekend, zonder vergunning. Voor deze gevallen komt er daarom een overgangsregeling tot 1 januari 2030; tot die tijd kunnen provincies niet handhaven tegen de bedrijven die in overtreding blijken te zijn.

Het doet denken aan de nog steeds onopgeloste kwestie rond de ‘PAS-melders’, zegt stikstofexpert Anna Collignon van het advocatenkantoor Stibbe. Dit is een groep van oorspronkelijk 3.600 gedupeerde ondernemers die achteraf ook een vergunning nodig bleek te hebben, toen de Raad van State in 2019 het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid afkeurde.