Jaarlijkse benchmark van Aedes

logo © AEDES
logo © Havensteder

Ook dit jaar presenteerde Aedes de jaarlijkse benchmark. Met de benchmark brengt Aedes een overzicht van de belangrijkste prestaties en kosten van corporaties in Nederland.

Belangrijkste conclusies uit de benchmark zijn dat woningcorporaties in 2023 een recordbedrag van 10,5 miljard euro investeerden in onderhoud, verduurzaming en verbetering van hun woningen. Dat is ruim 15 procent meer dan in 2022. Van die 15 procent is 5 procent vanwege inflatie.

Voor Havensteder geldt dat we zo’n € 3.000 per woning besteden aan onderhoud. Met het onderhoud maken we onder andere een flinke inhaalslag in vervangen van keukens, badkamers en toiletten.

Verduurzaming

Het aantal corporatiewoningen met E-, F- en G-labels is in 2023 gedaald van 180.700 naar 142.900. Inmiddels heeft ruim 44 procent van alle corporatiewoningen een A-label of beter. Havensteder leverde daar ook haar aandeel in. In 2023 isoleerden we 323 woningen. Door de isolatie maakten de woningen een labelsprong van een rood energielabel (E, F, of G) naar een groen energielabel. De gemiddelde investering op verduurzaming is zo’n € 2.500 per woning.

Beperking op middelen

Door de afschaffing van de verhuurdersheffing in 2023 konden de vrijgekomen euro’s geïnvesteerd worden in woningen en betaalbare huren. Al met al gaven corporaties meer geld uit dan er binnenkwam aan huren. “Op iedere woning leggen we inmiddels maandelijks 11 euro toe”, zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. “Dit tekort wordt via leningen betaald. Deze werkwijze is wel eindig, want over niet al te lange tijd lopen corporaties tegen financiële grenzen aan.”

Dat betekent dus dat op den duur corporaties de huren sterker moeten verhogen of minder moeten investeren. Om de uitgaven te verlagen, wil Aedes dat corporaties geen vennootschapsbelasting meer hoeven te betalen. “Corporaties geven elke euro die aan huur binnenkomt uit aan de volkshuisvesting en hebben geen winstoogmerk. Maar ze worden wel hard geraakt door fiscale regels die voor alle belastingbetalers gelden. Afschaffing van deze winstbelasting zou de corporaties jaarlijks meer dan 1 miljard schelen.

Voor Havensteder geldt dat we komende tien jaar ruim 12 miljoen euro afdragen aan VPB. “Geld dat we liever steken in het onderhoud van onze woningen en het bouwen van nieuwe woningen”, aldus Sander Uiterwaal, lid raad van bestuur.

Nieuwbouw in 2023 toegenomen

Corporaties bouwden in 2023 17.801 nieuwe woningen, meer dan in voorgaande jaren. Maar het aantal sociale huurwoningen van corporaties nam netto toe met zo’n 8.000. Dat komt doordat corporaties niet alleen sociale huurwoningen maar ook midden huurwoningen bouwen en ook woningen slopen. Havensteder bouwde in 2023 159 woningen.

De corporaties streven ernaar om jaarlijks 30.000 woningen te bouwen om iets te doen aan de woningnood en lange wachtlijsten. Dat aantal werd dus lang niet gehaald. Corporaties zeggen dat ze aanlopen tegen lange bestemmingsplanprocedures, tekort aan beschikbare bouwgrond en gestegen bouwkosten. “Het opvoeren van de bouwproductie gaat daardoor langzamer dan nodig is om de woningnood echt terug te dringen.”

Zichtbare inzet corporaties draagt sterk bij aan totaal oordeel buurt

Ook Havensteder investeerde flink in wijkbeheer, huismeesters en woonconsulenten om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren. Flink wat huurders die wij huisvesten brengen hun eigen vraagstukken met zich mee. We zien dat de rol van corporaties daarin verandert en het verschil kan maken. Dat vraagt een flinke inzet van onze medewerkers én samenwerking met partijen in de wijk en gemeentelijke instanties.