Integratiemotie onder vuur
Onder druk van publieke verontwaardiging proberen VVD, CDA, SP en de ChristenUnie de onrust over de omstreden motie-Becker weg te nemen: het onderzoek naar culturele en religieuze waarden onder Nederlanders met een migratieachtergrond is geen begin van een ‘politiestaat’. […]
Integratievraagstuk
Dat VVD, CDA, SP en CU zich geroepen voelen zich te verantwoorden voor de motie heeft hoogleraar migratie- en diversiteitsbeleid Peter Scholten niet verrast. Waar migrantengroepen voorheen kritiek slechts ontvingen, praten tweede en derde generatie Nederlanders met een migratieachtergrond nu terug. “Je kunt zeggen dat de commotie vanuit de samenleving het bewijs is van een geslaagde integratie”, aldus Scholten. […]
Een meerderheid van de Kamer wil dat het kabinet een verruiming van de mogelijkheid om Nederlanders met een migratieachtergrond te denaturaliseren onderzoekt. “De motie is niet los te zien van de context waarbinnen het integratiedebat nu wordt gevoerd”, zegt Scholten.
“Het roept bij Nederlanders met een migratieachtergrond opnieuw vragen op: wanneer is het genoeg? Eerst moesten zij de taal leren, afstuderen en aan het werk gaan. Nu wordt de finishlijn opnieuw verlegd: de politiek wil onderzoeken of hun religieuze en culturele waarden wel deugen”, aldus Scholten. “Woorden doen ertoe en het zal me niets verbazen dat sinds de motie-Becker het aantal mensen dat zich geen Nederlander voelt is toegenomen. Zij denken: wat ik ook doe en hoe goed ik ook mijn best doe, ik zal er nooit bij horen.”
Dat de partijen erop wijzen dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) culturele en religieuze waarden al geregeld onderzoekt, moet volgens Scholten niet zomaar als onomstotelijk gegeven worden aangenomen. Op de manier waarop het SCP en het Centraal Bureau voor de Statistiek data verzamelen over migrantengroepen op basis van etniciteit, is in de wetenschap al langer kritiek. “De verschillen tussen generaties, maar ook binnen de migrantengroepen zijn te groot om beleid op te kunnen voeren”, aldus de bestuurskundige. “En tot hoeveel generaties kun je mensen nog aanspreken op hun migratieachtergrond?”