Grote klimaatzaak trapt af in Den Haag: verdrinkende eilanden willen actie

Ralph Regenvanu, Vanuatu’s climate representative at © UN International Court of Justice ICJ

Een week na het einde van de klimaattop is een grote internationale klimaatzaak begonnen. Een eilandengroep midden in de Stille Oceaan stapte naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat moet nu bepalen welke verplichtingen landen hebben rondom klimaatverandering.

“We staan aan de frontlinie van een crisis die wij niet hebben veroorzaakt, een die ons voortbestaan bedreigt.” Met die woorden opent klimaatgezant Ralph Regenvanu maandag de grootste klimaatzaak die ooit heeft gediend bij het Internationaal Gerechtshof.

Regenvanu is afgereisd vanuit Vanuatu, dat deel uitmaakt van een eilandengroep in de Stille Zuidzee, 15.000 kilometer van Nederland. Vanuatu wordt hard geraakt door de opwarming van de aarde, en dan vooral door zeespiegelstijging. Het land, de mensen en hun cultuur zijn aan het verdrinken, vertelt Regenvanu. Dat zeggen ook de vele andere sprekers na hem, allemaal bewoners van nabijgelegen eilanden.

Vanuatu, een van de kleinste landen ter wereld, heeft de vijftien rechters van het VN-hof gevraagd een advies op te stellen. Dat advies moet duidelijker maken welke verplichtingen landen volgens het internationaal recht hebben om het klimaat te beschermen. Maar óók wat de juridische consequenties zijn van niet-handelen, en het schade aanrichten aan het klimaat. Vanuatu hoopt dat het advies ervoor zorgt dat landen meer actie ondernemen op gebied van klimaat.

File:New Caledonia and Vanuatu bathymetric and topographic map-fr.jpg by Eric Gaba (Sting – fr:Sting) is licensed under CC BY-SA 4.0