Motie roept minister op huurexplosie te voorkomen

Abundance bank bank notes banking
Photo by Pixabay on Pexels

Een motie van SP en GroenLinks/PvdA roept minister Mona Keijzer op om weer in gesprek te gaan met de Woonbond over een lagere huurstijging in 2025.

De Woonbond staakte in november de gesprekken over nieuwe Nationale Prestatie Afspraken, omdat minister Keijzer bleef bij een maximale huurverhoging van 4,5% in 2025. Vorig jaar kregen sociale huurders de hoogste huurverhoging in dertig jaar tijd voor de kiezen. Daar nog eens 4,5% bovenop is simpelweg te veel. Bovendien is het onrechtvaardig dat huurders door steeds hogere huurprijzen betalen voor het oplossen van de woningnood. Volgens de Woonbond moet dit maatschappelijke probleem opgelost worden met publiek geld.

Geen toenadering op voorstellen Woonbond

De bond pleitte onder meer voor een lagere, inflatievolgende, huurverhoging in 2025. Om te hoge huurstijgingen in de jaren daarop te voorkomen werd daarnaast onderhandeld over een meerjarig maximum. Dit zou dan gebaseerd moeten zijn op de gemiddelde inflatie over meerdere jaren, met een bovengrens van 3,5%, om jaren met enorme huurpieken te voorkomen. Ook zou voor energiezuinige woningen die in de verhuur gaan een iets hogere huurprijs mogen gelden. Die onderhandelingen klapten omdat de minister onvoldoende in beweging kwam voor huurders.

Bereidheid tot gematigd huurbeleid is nodig

De Nationale Prestatie Afspraken zouden getekend worden op de Woontop op 11 december. Dat lijkt nu niet te gaan gebeuren. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘We gaan graag met de minister weer in gesprek. Maar dan moet er wel bereidheid zijn om stappen te zetten richting een gematigd huurbeleid. Hiervoor moeten jaarlijkse uitschieters met enorme huurstijgingen worden voorkomen.’

Huurders betalen voor oplossen woningnood

De achterban van de Woonbond is niet tegen huurverhogingen. Maar 4,5% bovenop de hoogste huurstijging in dertig jaar tijd is buitensporig. Huurders kunnen en willen dat niet betalen. Ze kunnen het niet omdat veel sociale huurders al met moeite rondkomen. Ze willen het niet omdat het onrechtvaardig is dat huurders via steeds hogere huurprijzen betalen voor het oplossen van de woningnood.

Winkels: ‘Het is de wereld op zijn kop. In plaats van publieke investeringen in de volkshuisvesting, verdwijnen huurpenningen in de staatskas. Corporaties worden belast alsof het winstmakende ondernemingen zijn. Zo wordt er juist minder geïnvesteerd in volkshuisvesting, terwijl huurders wel een hoge huur betalen.