Neststenen in nieuwbouw: vogels, bewoners én bouwers blij – maar woonminister Keijzer schrapt ze

©  Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Woonminister Mona Keijzer schrapt verplichte neststenen bij nieuwbouw. Tot verbazing van bouwbedrijven: „Bij veel regels kun je je afvragen waar ze goed voor zijn, maar dit is er daar niet een van.”

Deze wijk in Culemborg, opgeleverd in 2021, is een van de eerste woonwijken in Nederland waar op grote schaal deze neststenen zijn ingebouwd in de gevels. Uit een onderzoek van bouwbedrijf Heijmans blijkt dat deze bouwinnovatie werkt: ruim 30 procent van de vogelneststenen was al na één jaar daadwerkelijk bezet. Vogels zijn belangrijk voor het verspreiden van allerlei zaden, vleermuizen houden bijvoorbeeld muggen in toom, dus deze dieren dragen door hun sleutelrol in ecosystemen bij aan betere natuur, betere bodems, betere waterkwaliteit, en uiteindelijk dus groenere en gezondere wijken.

Video ter illustratie
Den Haag, juni 2024
Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening, viceminister-president
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman

Over nut en noodzaak van deze neststenen waren natuurclubs Natuur & Milieu, NL Greenlabel, Vogelbescherming Nederland én bouwbedrijven Volkerwessels, Ballast Nedam, BAM en Heijmans het eens. Ze tekenden in 2021 zelfs een (zeldzaam) gezamenlijk manifest. Ze werkten met succes samen met de overheid voor heldere regelgeving hierover: per 1 januari zouden de neststenen bij elk nieuwbouwproject verplicht zijn, om zo maximaal effect te kunnen sorteren.

Maar een maand voordat die maatregel landelijk zou worden ingevoerd, zet BBB-minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening er een streep door, maakte ze vorige week bekend.