Noorwegen schort plannen voor diepzeemijnbouw voorlopig op
Noorwegen heeft de plannen voor diepzeemijnbouw voorlopig stopgezet. De eerste bedrijven zouden hun vergunningen snel krijgen, maar dat gaat nu niet door.
De groene partij SV, die gedoogsteun geeft aan de regeringscoalitie, heeft dat afgedwongen in de onderhandelingen over de begroting van 2025. Partijleider Kirsti Bergstø heeft dat zondag bekendgemaakt.
Voor de SV was de mogelijke natuurschade die mijnbouw op de zeebodem kan veroorzaken niet te verkroppen. De andere partijen zijn akkoord gegaan met de eis om af te zien van een eerste ronde van vergunningsaanvragen.
Het leek erop dat Noorwegen begin volgend jaar al vergunningen voor de diepzeemijnbouw zou uitgeven. De Noorse zeebodem bevat volgens onderzoek veel metalen en mineralen. Vanwege de energietransitie is daar wereldwijd veel vraag naar.
Tegenstanders wijzen erop dat nog maar weinig bekend is over de gevolgen van diepzeemijnbouw op het zeeleven. [..] Diepzeemijnbouw is het verwijderen van metalen en mineralen uit de bodem van de oceaan. Om grote brokken op te vissen, worden enorme machines gebruikt die de bodem omploegen. De grond wordt omhoog gezogen en de bruikbare vangst wordt eruit gefilterd.