Rotterdam pakt woekerhuren aan: verlagingen van honderden euro’s in Carnisse

Carnisse – Beeld ter illustratieDSC_5381” by Kiwi 3rd is licensed under CC BY 2.0

In de Rotterdamse wijk Carnisse wordt een woning van 1660 euro opeens verhuurd voor slechts 684 euro per maand. Een opvallende huurverlaging van maar liefst 976 euro. Dit is één van de eerste successen van de nieuwe regels, waarmee de gemeente woekerhuren aanpakt. Huurders zijn opgelucht, maar verhuurders reageren boos.

De gemeente boekt flinke resultaten, blijkt uit gegevens die Rijnmond heeft opgevraagd. Bij de eerste 13 woningen daalde de huur met gemiddeld 490 euro per maand. Een opvallende zaak was een verhuurder die doodleuk een contract met een woekerhuur van 1660 euro indiende. “Die viel gelijk op”, vertelt Reinier van Oversteeg, die de handhaving op huurprijzen coördineert.

Deze verhuurder verlaagde niet alleen de huur zoals de gemeente had opgelegd, maar besloot uit eigen beweging ook enkele maanden te veel betaalde huur over het eerste half jaar terug te storten. Daarnaast verlaagde hij de borg. “Dat is wel een bijzonder resultaat”, zegt Van Oversteeg. […]

Volgens de gemeente zijn vooral lage inkomens de dupe van deze praktijken. Dit leidt tot armoede, overlast en uitbuiting. Met de invoering van de verplichte verhuurvergunning sinds januari wil de gemeente deze vicieuze cirkel doorbreken. Deze vergunning verplicht verhuurders zich aan maximale huurprijzen te houden. Overtreders riskeren hoge boetes tot 20 duizend euro.

Hoe werkt de puntentelling?
De maximale huurprijs van een woning wordt bepaald met een puntentelling op basis van het landelijke woningwaarderingsstelsel. Punten worden toegekend voor bijvoorbeeld woonoppervlak, het aantal kamers, de keuken, badkamer en het energielabel. Woningen met minder dan 144 punten vallen automatisch onder een maximale huurprijs, waar verhuurders zich aan moeten houden. Voor een standaardwoning van 50 vierkante meter in Carnisse hoort die huurprijs tussen de 600 en 700 euro te liggen.

Nieuwe wetgeving: meer bescherming voor huurders
Sinds de invoering van de Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur kan de gemeente Rotterdam actief handhaven op te hoge huurprijzen. Het woningwaarderingsstelsel (wws) wordt daarbij gebruikt om de maximale huurprijs te berekenen, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de woning. Vanaf 1 januari 2025 geldt die maximale huurprijs voor alle huurwoningen tot en met 143 punten, en kan de gemeente daar direct op handhaven. Voor woningen tot en met 186 punten geldt de maximale huurprijs vanaf nieuwe huurcontracten. Huurders kunnen nu dus gemakkelijker bezwaar maken als de huur te hoog is, en hoeven niet meer binnen zes maanden actie te ondernemen, zoals voorheen het geval was.