Van leegstaande kantoorpanden naar duizenden huizen: zo komt Brainpark I eruit te zien

AgainErick, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het is nu nog een saai kantorenpark, maar als het aan de gemeente Rotterdam ligt is Brainpark I binnenkort een levendig stuk stad met duizenden nieuwe woningen voor onder andere studenten en starters. Hoe komt het park eruit te zien?

Eerlijk is eerlijk: Brainpark I stond nooit bekend als het meest sprankelende stukje stad. Sterker nog, eigenlijk was het kantorenpark – ingeklemd tussen de Erasmus Universiteit en de A16 – maar een saaie boel.

De forse leegstand van kantoorpanden hielp uiteraard ook niet mee aan dat beeld. Die werd veroorzaakt doordat ruimtes steeds vaker nutteloos werden door de opkomst van technologie en de opmars van flexibel werken.

Bedrijventerrein Brainpark bestaat oorspronkelijk uit drie delen. Naast Brainpark I zijn dat Brainpark II en III. Brainpark II is gelegen ten noorden van de Kralingse Zoom. Brainpark III ligt aan de oostkant van de A16 en is onderdeel van het Rivium.

Sociale huur

De percentages zoals hierboven benoemd, zijn vastgelegd in woondeals tussen het Rijk en de gemeente, legt De Vries uit.

“We moeten tegenwoordig betaalbaar bouwen. 30 procent sociale huur is een must. Je kunt er moeilijk onder zitten. Het kan, maar dan moet je van goeden huize komen, omdat je het ergens anders moet compenseren. Deze verdeling is dus een logische, ook al zou je bijna denken: zo vlak bij de universiteit kan het hogere segment iets forser.”

De 600 studentenwoningen hadden volgens De Vries ook kunnen vallen onder de sociale huur. “Uiteindelijk wordt er in het gebied meer goedkoop gebouwd dan volgens de wet zal moeten. Het is goed dat daar studentenwoningen komen, want je zit naast de universiteit.”