Belangrijke stap gezet voor islamitische begraafplaats: moslimgemeenschap moet 5 miljoen inzamelen
De komst van een islamitische begraafplaats in Rotterdam is een stuk dichterbij. Vrijdagmiddag komt tijdens een officieel moment het stuk grond van de gemeente, waar de begraafplaats komt, in eigendom van de islamitische gemeenschap. Die moet nu 5 miljoen euro inzamelen om het te realiseren. ,,We kunnen eindelijk naar buiten treden met een verhaal.”
Of het gaat lukken om zoveel geld binnen te halen? ,,Insjallah”, (met Gods wil, red.) zegt Nourdin el Ouali, voorzitter van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). ,,We hebben eerder al bewezen dat we in korte tijd een half miljoen kunnen inzamelen”, zegt hij over de benefiet voor de eerste fase van de begraafplaats waar geld nodig was voor bodemonderzoeken en een architect.
De gemeente wees vier jaar geleden al een plek aan voor de begraafplaats, pal naast de Zuiderbegraafplaats in Lombardijen. SPIOR, die de kart trekt, begon toen met het inzamelen van geld. Maar twee jaar geleden stopte de stichting ermee, omdat de formaliteit vanuit de gemeente op zich liet wachten en er nog veel vraagtekens waren. ,,Het was een project van de lange adem”, zegt El Ouali.
Onafhankelijke stichting
Daarom heeft SPIOR een onafhankelijke stichting opgericht, Stichting Islamitische Begraaforganisatie (IBO), op verzoek van de gemeente. In een brief die vandaag met de raad is gedeeld staat dat de gemeente ‘eraan hecht dat Stichting IBO een zo breed mogelijke vertegenwoordiging vormt van de Rotterdamse moslimgemeenschap’. ‘Binnen Stichting IBO is daarom ook ruimte voor partijen die niet zijn aangesloten bij SPIOR’ , aldus het college.
El Ouali zegt blij te zijn dat er weer stappen vooruit kunnen worden gemaakt. Vrijdagmiddag ondertekent hij met Denk-wethouder Faouzi Achbar de samenwerkingsovereenkomst op de plek van de begraafplaats. ,,De inzameling kan dan worden hervat. We kunnen nu eindelijk met een verhaal naar buiten treden”, zegt El Ouali.
Grond in eigendom
Het gehele Zuiderpark valt onder eigendom van de gemeente, maar de islamitische gemeenschap krijgt de grond waar de begraafplaats komt in eigendom. Daarmee wijkt de gemeente af van het gemeentelijk beleid dat maatschappelijke bestemmingen worden uitgegeven in erfpacht. Volgens El Ouali was het een ‘sterke wens vanuit de gemeenschap’ om grond in eigen bezit te krijgen. Omdat moslims eeuwigdurend begraven willen worden. ,,Daar hebben we toch iets meer comfort bij.”
Wethouder Achbar noemt het een ‘belangrijke mijlpaal’. ,,Nu kunnen we snel door richting een raadsbesluit.” De belofte voor een islamitische begraafplaats komt van het vorige college, waar ook het huidige college aan vasthoudt.