Buitenslapers zijn ‘extreem kwetsbaar’ voor geweld: ‘Ze worden gezien als tweederangsburgers’
Iedere week zien ze daklozen binnenkomen die zijn mishandeld, of gewond zijn geraakt. Maar zo extreem als de 37-jarige dakloze die een stoeptegel tegen zijn hoofd kreeg, zagen ze in de Pauluskerk in Rotterdam zelden. Het geweld leidt tot onrust. ,,Die dakloze man, dat had ik kunnen zijn.”
,,De meneer die bij het Maritiem Museum lag te slapen is een bekende van het Leger des Heils”, laat een woordvoerder van het Leger des Heils weten. ,,Veldwerkers hadden hem de dagen ervoor nog gesproken.” Vanwege zijn privacy wil de organisatie niets kwijt over zijn persoonlijke omstandigheden. Wel is bekend dat hij door de aanval nog in kritieke toestand verkeert.
Buitenslapers die ’s nachts op afgelegen plekken liggen weggedoken in hun slaapzak zijn extreem kwetsbaar, zegt predikant en directeur Martijn van Leerdam van de Rotterdamse Pauluskerk. Iedere week ziet hij dakloze mannen of vrouwen binnenkomen die zijn mishandeld, of gewond zijn geraakt bij een gevecht of ruzie.
Soms raken daklozen onderling slaags. ,,Dat komt vooral door de wanhoop over de situatie waarin zij verkeren”, zegt Van Leerdam. Een kleine gebeurtenis of ergernis kan daardoor al snel uit de hand lopen.
Uitlachen
Buitenslapers zijn ook regelmatig het slachtoffer van andere voorbijgangers die ze uitlachen, uitschelden, filmpjes van hen maken of zelfs belagen. ,,Dakloze mensen worden gezien als tweederangs burgers. Ze worden met de nek aangekeken, geminacht”, zegt Van Leerdam.
De moordpoging zorgt voor onrust onder de dakloze bezoekers van de Pauluskerk. ,,Die dakloze bij het Maritiem Museum, dat had ik kunnen zijn.” zegt Jan Heerlijn (54). Regelmatig slaapt hij in een opvang, maar de afgelopen twee nachten verbleef hij op straat. ,,Totdat de dader is opgepakt, doe ik geen oog dicht buiten.”