GGD waarschuwt bewoners PFAS-wijk: ‘Wat we aantroffen, was echt boven de norm’
Bewoners van ecowijk Leonidas, waar een te hoge concentratie PFAS in de grond en slootjes is aangetroffen, spraken dinsdagavond met de gemeente en GGD over hoe het nu verder moet. Hamvraag: wie is verantwoordelijk? ,,We moeten het samen doen.’’
,,Mag ik nou wél of niet appels eten van mijn fruitboom?” Zomaar een vraag tijdens een bewonersbijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Rotterdam. In een zaaltje aan de Nieuwe Maas zit een twintigtal bewoners van nieuwbouwwijk Leonidas, waar een te hoge concentratie PFAS in de grond is aangetroffen.
Niet alleen het natuurzwembad en de slootjes, ook de grond van acht tuinen en de parkeerplaats bevatten een te hoge dosis PFAS, een chemische goedje, onder meer gebruikt om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken.
Bij de aanleg van de wijk, in 2017 en 2018, is bouwgrond gebruikt met te veel PFAS, verklaarde de gemeente vorige week. Sinds 2019 wordt bouwgrond, vanwege richtlijnen van de rijksoverheid, altijd getest op de aanwezigheid van deze stof. Daarvoor gebeurde dat niet.
En dus raadt de GGD-deskundige tijdens de bewonersbijeenkomst het af om een appel te eten van een appelboom, die groeit in grond met verhoogde PFAS-waardes. ,,Je zou zeggen: die appel hangt hoog boven vervuilde grond. Bovendien nemen fruitbomen minder PFAS op dan groenten. Maar we wéten de gevolgen niet.’’
Slootjes en grond
Dat nota bene in een wijk met 48 ecologische zelfbouwhuizen met warmtepompen, zonnepanelen en moestuinen vervuilde bouwgrond is aangetroffen, stemt de aanwezigen cynisch. De wijk moest het voorbeeld worden van hoe je in een laaggelegen deltastad als Rotterdam slimme en duurzame gebiedsontwikkeling kan creëren. Met innovatieve grondzetting en een dito waterhuishouding. Maar de slootjes en die grond zijn vervuild.