7 redenen waarom iemand urgentie kan aanvragen
Rotterdamse ombudsman Van den Anker ziet schrijnende situaties door wachtlijsten voor huizen
Wachtlijsten voor een woning, wachtlijsten voor de zorg en wachtlijsten voor het speciaal onderwijs. Van steeds meer essentiële zaken is er een tekort. De Rotterdamse ombudsman luidt de noodklok en roept gemeenteraden in de regio op om duidelijke regels vast te stellen wie voorrang krijgt en wie er recht heeft op een woning of zorg. ,,Voor je het weet, gaat dit ontploffen.”
,,Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, maar spuit het bloed er nog niet uit? Dan is er voor jou geen woning. Ben je zwaar psychiatrisch en zit je in een ontzettend drukke omgeving waar je elke keer psychoses krijgt? Een rustige plek wordt niet geregeld. Kom je uit de gevangenis? De overheid heeft de plicht een woning te zoeken, maar die is er niet. Raak je gehandicapt en heb je een rolstoeltoegankelijk huis nodig? Jammer voor je.”
Natuurlijk zouden zij allemaal recht hebben op een woning, maar die zijn er niet, zegt de Rotterdamse ombudsman Marianne van den Anker. […]
Als deze jongeren aankloppen voor hulp bij bijvoorbeeld de gemeente, wordt dat meestal geweigerd. Omdat ze te veel verdienen, of er niet voor in aanmerking komen. ,,Ze krijgen altijd te horen dat het niet kan. Maar dit zijn juist de jongeren die we moeten omarmen, kansen geven. En als zo’n jongere dan langs de boot fietst waar vluchtelingen worden opgevangen, dan kan hij of zij denken: waarom hebben zij wel een dak boven hun hoofd en ik niet? Dat knaagt.” […]
Tegelijkertijd moet er meer creativiteit komen om meer woningen te realiseren, vindt Van den Anker. Door flexwoningen bijvoorbeeld. ,,Nu moeten die aan alle eisen voldoen waar ook een normale woning aan moet voldoen. Maar de nood is zo hoog dat álles beter is dan ergens op de bank te slapen. Die boot, waar asielzoekers in verblijven, daar zouden jongeren misschien ook wel willen slapen.”
7 redenen waarom iemand urgentie kan aanvragen
Het is mis op de sociale huurwoningmarkt. Er zijn te veel mensen en te weinig huizen. Volgens de Rotterdamse ombudsman moet er opnieuw gekeken worden naar hoe ze te verdelen. 2200 van de 6000 woningen gingen vorig jaar naar huurders met urgentie. Maar hoe zit dat? En wie heeft daar recht op? Zes vragen over de voorrangsregels voor woningzoekers.
De Rotterdamse ombudsman Marianne van den Anker riep op deze site de politiek én inwoners van gemeenten uit de regio op om gezamenlijk vast te stellen wie recht heeft op de schaarse, goedkope woningen, maar ook op zorg of een plek op speciaal onderwijs. ,,Dat zullen pijnlijke gesprekken worden, maar dan ligt er wel een democratisch besluit wie voorrang krijgt en waarom.”
Maar hoe we de schaarse, goedkope woningen ook verdelen, het zijn er gewoon veel te weinig. Dat zegt de grootste woningcorporatie, Woonstad Rotterdam. Het vinden van een geschikte woning wordt steeds ingewikkelder. Op dit moment telt de regio Rijnmond 120.000 inwoners die op zoek zijn naar een sociale huurwoning.
Meeste woningzoekers
Rotterdam telt verreweg de meeste woningzoekers, in totaal 90.000. Tegelijkertijd is de kans om een woning te vinden heel erg klein. Vorig jaar kwamen in Rotterdam slechts 6000 woningen vrij, in de regio waren dat er nog eens 5000 ,,De verhouding tussen het aantal zoekers en het aantal woningen wordt steeds schever’’, zegt Marvin Siemensma van woningcorporatie Woonstad.
Van de 6000 woningen werden er 2200 verhuurd aan een bewoner met urgentie. Tussen de gemeente Rotterdam en de woningbouwcorporaties zijn afspraken gemaakt dat ten minste 45 procent van alle vrijgekomen sociale huurwoningen níet naar huurders met urgentie gaat. Ronald de Konink van Woonstad: ,,Anders maken reguliere huurders helemaal geen kans meer.” […]
Wie krijgen er eigenlijk voorrang?
4000 Rotterdamse woningzoekenden hebben voorrang óf urgentie. Er zijn zeven redenen waarom iemand urgentie aan kan vragen. Dat verschilt van een medische oorzaak tot geweld en bedreigingen in huis. Van huurders die een nieuwe woning moeten zoeken door sloop tot huurders die uit een daklozenopvang komen. Ook statushouders krijgen urgentie. Vorig jaar gingen 436 huurwoningen naar deze laatste groep. Dat is al jaren een vergelijkbaar aantal. […]
Hoe nu verder?
,,Andere regels voor toewijzen of wie wel of geen recht heeft op urgentie, maken de wachtlijst niet korter”, zegt Siemensma. Een sociale woning zoeken, is geen lolletje, vult woordvoerder Kevin van Eikeren aan. ,,Van discussiëren over wie wel of geen voorrang krijgt komen er geen nieuwe woningen bij”, zegt hij in reactie op de ombudsman. ,,Het tekort aan betaalbare woningen is de kern van het probleem. Terwijl inmiddels achter elke woonbehoefte een schrijnend verhaal schuilgaat.”