Minister Keijzer wil woningzoekenden hoop bieden: ‘Het woningtekort is prioriteit nummer 1’

Kreta 2022 tiny houses” by williespictures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De nieuwe minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, wil alles op alles zetten om het woningtekort te lijf te gaan. Donderdag in de Tweede Kamer zegt ze dat zij de pijn voelt van mensen die geen huis kunnen vinden. ‘Ik ga door roeien en ruiten om voor elkaar te krijgen dat die woningen er gaan komen – in welke vorm dan ook.’

[…] Forse belofte

En dan doet ze voor Haagse begrippen een forse belofte: ‘Ik wil oplossingen proberen te vinden voor deze woningnood. Wat mij betreft ga ik door roeien en ruiten van bestaande wetten en praktische bezwaren om voor elkaar te krijgen dat die woningen er, in welke vorm dan ook, gaan komen.’

Regels versoepelen

Een paar suggesties doet de bewindsvrouw donderdag alvast om het woningtekort te tackelen. Ze hoopt voornamelijk dat de Kamerleden bereid zijn om samen met haar de regels te versoepelen die woningbouw in de weg zitten. Want waarom zou er bijvoorbeeld op boerenerven niet makkelijker bijgebouwd kunnen worden voor kinderen van de eigenaar? En waarom zoveel regels die het splitsen van woningen tegenwerken?

Ook hoopt de minister dat Kamerleden voortaan de belangen van woningzoekenden beter in het achterhoofd houden als ze nieuwe plannen en wetten bedenken. ‘Er worden telkens nieuwe regels bedacht, met als nettoresultaat dat er weer een hobbel is te nemen in het realiseren van woningen.’

Strenge milieu-eisen die de bouw blokkeren worden wat haar betreft dus ook heroverwogen. ‘Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat vleermuizen niet langer gaan boven het belang van jonge mensen die een gezin willen gaan starten?’

Ambitieus doel

Uiteindelijk heeft de woonminister een Kamermeerderheid nodig om deze zaken anders te organiseren, erkent Keijzer donderdag. Eind dit jaar komt ze met een uitwerking van enkele suggesties die ze deed. Toch is ze ook al een eind op weg.

De nieuwe Wet regie op de volkshuivesting, die begin volgend jaar ingaat, geeft haar bijvoorbeeld de mogelijkheid om bouwlocaties die zij van ‘nationaal belang’ acht door te drukken, indien provincies en gemeenten daar zelf teveel over aarzelen.

‘Ik loop dan dwars door het huis van Thorbecke heen’, zegt ze, doelend op de drie bestuurslagen in Nederland: Rijk, provincie en gemeente. ‘Maar volgens mij is dit wel het gesprek dat ik moet gaan voeren met gemeenten en provincies.’

Het uiteindelijke doel van Keijzer is ambiteus. Jaarlijks moeten er honderdduizend woningen bij komen, waarvan tweederde in een prijsklasse die ‘betaalbaar’ is voor mensen met een laag of middeninkomen. Het is Keijzers voorganger Hugo de Jonge niet gelukt om datzelfde doel te halen. Maar de bewindsvrouw hoopt met de nieuwe Regiewet die de Jonge voor haar achterliet verder te komen dan hij.

Het kabinet maakt jaarlijks 1 miljard euro vrij voor de woonplannen. Ook wordt er 2,5 miljard euro uitgetrokken voor nieuwe infrastructuur om de grote nieuwe woninglocaties te ‘ontsluiten’.

Zorgen om de huurwet

Opvallend is dat zowel de coalitie- als de oppositiepartijen het Keijzer niet eenmaal echt moeilijk maken terwijl zij donderdag haar woonplannen toelicht. De meeste ideeën kunnen op instemming rekenen, al zijn er altijd partijen die meer willen.

Naast het bouwtempo baren vooral de huurpijzen zorgen. De Wet betaalbare huur, die nog door het vorige kabinet is bedacht en sinds deze zomer een maximale huurprijs regelt voor het middensegment, heeft volgens sommige critici nadelige bijeffecten.

Zo blijken in de praktijk veel huurhuizen te worden verkocht, omdat verhuurders zeggen dat ze er op toe moeten leggen als ze een maximale huurprijs van circa 1.150 euro per maand mogen vragen. Keijzer deelt de zorgen om de huurwet en komt begin volgend jaar met een evaluatie.