Halvering eigen risico leidt vooral tot hogere zorgpremies
Eigen risico
Door het eigen risico te halveren, lijkt de PVV de kiezer tegemoet te komen. Maar de rekening komt vooral bij burgers terecht, die een hogere zorgpremie moeten gaan betalen. „Mensen raken teleurgesteld als ze straks de hogere zorgpremie zien.”
Het was in de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer, nu bijna een jaar geleden, een van de opvallendste momenten: de aanval van PVV-leider Geert Wilders op GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans over het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Tijdens het SBS6-verkiezingsdebat beloofde Timmermans een vrouw in het publiek dat het eigen risico op termijn zou verdwijnen. Te laat, zei Wilders tegen Timmermans: „U kunt wachten, zij niet. Zij moet nú geld hebben.” Hij beloofde het eigen risico van 385 euro meteen af te schaffen als hij aan de macht zou komen.
Die belofte bleek tijdens de formatie minder absoluut dan de tv-kijker toen kon geloven: het eigen risico wordt verlaagd, tot 165 euro. En die maatregel gaat niet nu in, maar pas in 2027.
[…]
Verkiezingsretoriek
PVV-leider Wilders en partijgenoot en zorgminister Agema zijn trots op de – gedeeltelijke – inlossing van hun verkiezingsbelofte. Maar is die verlaging van het eigen risico wel echt een cadeau? Nee, zegt Van Dijk: „Het is de uitkomst van een stuk verkiezingsretoriek. Het halveren van het eigen risico is een doel op zich geworden.”
Nee, vindt ook gezondheidseconoom Groot. Het kabinet neemt volgens hem zelfs een politiek risico: „Mensen raken teleurgesteld als ze straks de hogere zorgpremie zien die ze elke maand moeten betalen. Ze verliezen uit het oog dat ze compensatie krijgen, zoals de zorgtoeslag. Die link leggen ze helemaal niet.”
Om de zorg als samenleving te kunnen betalen, is het eigen risico relatief van beperkt belang, blijkt uit onderzoek dat het Centraal Planbureau vorige week publiceerde over de Zorgverzekeringswet.
De financiering komt
- voor 6 procent uit het eigen risico
- de andere 94 procent uit
- de inkomensafhankelijke bijdrage (meestal via de werkgever geïnd)
- de zorgpremie (via de zorgverzekeraars) en
- de algemene belastingen.