Ouderen luiden noodklok over huisvesting
Goed en veilig wonen
Ouderen die een woningaanpassing nodig hebben belanden vaak in een bureaucratisch doolhof. Dat zeggen Amsterdamse cliënten- en huurdersorganisaties in een manifest. (Deze problematiek speelt echter landelijk.)
Het manifest roept het stadsbestuur op om meer seniorenwoningen te realiseren, het verhuisproces te versimpelen en de Wmo te verbeteren. In een onderbouwende notitie beschrijven de belangenorganisaties de vele obstakels die ouderen tegenkomen als hun woning een aanpassing nodig heeft. Of als ze moeten verhuizen naar een aangepaste woning.
Aanpassen te duur, verhuizen onmogelijk
Woningaanpassingen -zoals een traplift of bredere deuren- vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wie dit soort aanpassingen nodig heeft kan een aanvraag doen bij de gemeente. Lang niet alle aanvragen worden toegekend. Als aanpassen van de woning meer kost dan de budgetgrens van €10.000 krijgt de aanvrager het advies om te verhuizen naar een woning die al is aangepast. Maar juist aan die aangepaste woningen is een groot tekort.
Woningnood vraagt om maatregelen
Zolang er een groot tekort is zijn noodmaatregelen onmisbaar, schrijven de opstellers van manifest. Een van de maatregelen die zij bepleiten is een ander Wmo-beleid voor woningaanpassing en verhoging van de budgetgrens van €10.000. “We zien veel oudere mensen die vereenzamen in een woning op driehoog achter. Door te investeren in de Wmo kunnen elders en in de toekomst veel onnodige zorgkosten worden bespaard.”
Praktijkvoorbeelden en aanbevelingen
De notitie ‘Help! Ouderen’ is opgesteld door Cliëntenbelang Amsterdam, met hulp van verschillende bewoners- en huurdersorganisaties uit de hoofdstad. Vorige week is het bijbehorende manifest aangeboden aan de Amsterdamse gemeenteraad. In notitie en manifest staan veel praktijkvoorbeelden en aanbevelingen waar beleidsmakers hun voordeel mee kunnen doen.
Woningaanpassing geen Amsterdams probleem
Niet alleen in Amsterdam speelt deze problematiek. De Woonbond ontvangt uit het hele land meldingen over niet toegekende aanvragen voor woningaanpassingen en het grote tekort aan geschikte seniorenwoningen. Woonbondwoordvoerder Mathijs ten Broeke: “Helaas gebeurt het overal in het land dat mensen die een woningaanpassing nodig hebben van het kastje naar de muur worden gestuurd. Veel van de aanbevelingen zijn daarmee ook relevant voor andere gemeenten.”