Hoeveel waarschuwingen over gif willen we nog hebben?

Biarritz, Navidades 2008” by Rufino Lasaosa is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Landbouwgif heeft een verwoestend effect op mens en dier. Erken dat, ga aan de slag en stop ermee. We trekken voor minder urgente zaken naar Brussel, schrijft AD chef nieuws Saskia van Westhreenen.

Ver voordat vorig jaar de alarmbellen afgingen in de Betuwse fruitsector over de mogelijke relatie van landbouwgif en de ziekte van Parkinson stonden de Fransen al op scherp.

In Frankrijk is de ziekte door de overheid allang officieel erkend als beroepsziekte voor akkerbouwers. Het is om die reden dat Frankrijk in Europees verband niet nóg eens tien jaar wilde doorgaan met de goedkeuring voor het gebruik van glyfosaat.

In Nederland gaan de alarmbellen in dit dossier vele malen later af. Parkinson geldt hier niet als beroepsziekte en als het gaat om een Europees verbod van een middel als glyfosaat zijn we liever van het team ‘pappen en nathouden’.

Het is de vraag hoelang we onze kop nog in het zand kunnen houden. Telkens opnieuw blijkt hoe verwoestend chemische bestrijdingsmiddelen kunnen uitwerken. Vorige week nog kwamen de Vogelbescherming en de Universiteit van Wageningen met de uitkomsten van een groot onderzoek naar het effect van neonicotinoïden, een groep pesticiden die wordt gebruikt in de landbouw.

De uitkomsten zijn ronduit zorgelijk. Niet alleen bijen en hommels gaan er voortijdig aan dood, ook vogels als de huismus, de patrijs en de wilde eend. De vogels raken hun oriëntatie kwijt waardoor ze de weg kwijtraken. Jongen worden geboren met complicaties. De onderzoekers troffen vogels aan met afwijkende bloedwaarden en heel veel vogels die domweg korter leefden.

Verboden neonicotinoïden komen via allerlei omwegen nog gewoon op de Europese markt. Bovendien worden er in rap tempo nieuwe, vergelijkbare gifsoorten op de markt gebracht.

Afgelopen week ging er in Frankrijk een nieuwe rode waarschuwingsvlag omhoog. De elfjarige Emily overleed aan leukemie. Het Franse fonds voor pesticideslachtoffers (FIVP) stelde officieel vast dat de leukemie het directe gevolg was van het feit dat haar moeder, een bloemiste, jarenlang had blootgestaan aan bestrijdingsmiddelen.

In de week nadat we via de Nobelprijzen de zegeningen van de wetenschap hebben bezongen, moeten we waarschuwingen van diezelfde wetenschap eindelijk eens serieus durven nemen. Net als de Fransen. Al dat gif heeft een verwoestend effect op mens en dier. Erken dat, ga aan de slag en stop ermee. We trekken voor minder urgente zaken naar Brussel.