De Atlantische blauwvintonijn, de ‘keizer van de oceaan’, is na vijftig jaar afwezigheid terug in de Noordzee
Een halve eeuw was hij verdwenen als gevolg van overbevissing, maar nu is hij teruggekeerd in de Noordzee: de Atlantische blauwvintonijn, door zijn lengte tot wel 3,5 meter ‘de keizer van de oceaan’ genoemd.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) maakte onlangs bekend dat vorig jaar twee exemplaren zijn waargenomen in de monding van de Westerschelde. Ook in de Nederlandse Noordzee is de reuzentonijn meerdere keren gezien. De onderzoekers spreken van een ‘opmerkelijke terugkeer’ van de vis, die een groot uithoudingsvermogen heeft en met zwemsnelheden tot wel 70 kilometer per uur een efficiënte jager is. De tonijn kan 20 tot 30 jaar oud worden en kan tot een kilometer diep duiken.
Sinds zijn terugkeer in de Noordzee zijn ook beelden geschoten van de reuzentonijn in Het Kanaal en de Ierse Zee, waarop te zien is hoe hij tijdens zijn jacht op haringen en andere vissen opspringt uit het water. De vis, met een gewicht tot wel 700 kilo, kreeg het sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zwaar te verduren, onder meer door de oprukkende Japanse sushi-industrie en door overbevissing van zijn prooi: de haring.