Landbouwminister Wiersma gooide natuurbeleid overboord tegen dringend advies van eigen ambtenaren in

Cattle ready for sale” by blmurch is licensed under CC BY 2.0

Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) heeft de vergevorderde stikstof- en natuurplannen van haar voorganger aan de kant geschoven, zonder eerst een alternatief te bedenken. Daarmee handelde ze tegen het dringende advies van haar eigen ambtenaren in.

Den Haag, juni 2024
Femke Wiersma, minister van Landbouw
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw waarschuwden Wiersma in juli al voor de grote consequenties van haar besluit. ‘Zonder alternatieve maatregelen zal Nederland niet voldoen aan (inter-)nationale wettelijke verplichtingen op het gebied van natuur, water en klimaat’, schrijft de ambtelijke staf in een interne notitie. Wiersma maakte dit beleidsadvies woensdag openbaar naar aanleiding van Kamervragen van D66.

De waarschuwing gaat over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), het integrale plan van oud-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) om de wettelijke klimaat-, milieu- en natuurdoelen te halen.

De kern van het NPLG was dat alle provincies gedetailleerde regioplannen moesten maken voor stikstofreductie, het verbeteren van de waterkwaliteit en natuurherstel. De provincies waren daar al bijna twee jaar mee bezig en vergevorderd, toen Wiersma vorige maand plotsklaps besloot dat het allemaal niet meer nodig is.